Hírek

2013.01.08. 18:56

A város kezében az uszoda

Az állam megegyezett a beruházóval, s kivásárolta a tanuszodát, amely így a város tulajdonába került. A kistérség népszerű sportintézményét a főváros közeli iskolák is szívesen választják.

Zsohár Melinda

A Bicskei Napok úszóversenyén – középen a levezető és szervező úszóoktató, Sárköziné Mónika (Fotó: Nagy György)


Nagy terhet vett le az állam a bicskei önkormányzat válláról, miután a következő időkben kifizetendő 1,2 milliárd forintos tartozást kiváltotta a beruházónál. A bejelentést karácsony előtt tette Tessely Zoltán polgármester, amikor a város anyagi helyzetéről adott tájékoztatást. Az önkormányzat egyéb állami segítséget is kapott, számolt be a polgármester a hírről: Bicske 1,4 milliárd forintos hiteltartozásának negyven százalékát átvállalja a kormány. A korábbi ciklusok gazdálkodása nyomán keletkezett adósságot ugyan folyamatosan törlesztette a város, ám ez a segítség nagyban tehermentesíti Bicskét. A városi tanuszoda az állam, az önkormányzat és a magánszektor közös beruházásával, az úgynevezett p+p+p (public, private, partnership) konstrukcióban valósult meg 2009-ben, s régi vágya vált valóra megnyitásával mind Bicskének, mind a környékbeli iskoláknak általa.

A magánberuházó Kerex Kft. tizenöt évre kötött szerződést az önkormányzattal, az uszoda átadásakor. Ez idő alatt kellett volna kifizetnie havi 8 millió forintot (az infláció mértékével emelten) az önkormányzatnak az építésért, illetve a működési költségekre a beruházónak. Három év telt el a megállapodás óta, s az uszoda bevételeivel is az önkormányzat gazdálkodott, ám nagy terhet rótt a városi büdzsére a kötelezettségvállalás. Sehol nem nyereséges a közösségi uszodák fenntartása és működtetése, de Bicske nagy lélegzethez jutott az állami segítséggel, s birtokába került teljes egészében a sportlétesítmény. A tanuszodában két medence található, egy 25 méteres, négysávos, 1,20-1,80 méter mélységű, valamint egy rövidebb, sekélyebb és melegebb vízű, amely a legkisebbeket szolgálja. Alapvetően az iskolai úszásoktatás céljára épült fel a létesítmény, hétköznapokon 8-16 óra között az iskolákból érkezettek foglalják le mindkét medencét. Reggel hattól a nagyközönség is igénybe veheti 8 óráig a medencéket, s délután négytől este 9 óráig szintén. Havonta mintegy 6 ezer látogatója van az uszodának, bár ennél többet is elbírna az intézmény, mondta el – Nagy György, az uszoda vezetője. Nem teljes a kihasználtság, de nyilván sokaknak ez is vonzerő. Nincs zsúfoltság, tumultus. A kistérség távoli részein túlról is érkeznek gyerekek tanáraikkal, például Biatorbágyról, Tökről, Zsámbékról, Pátyról, mert szívesebben választják Bicskét a fővárosi vagy budaörsi uszodák helyett. Biztonságos, nyugodt a közlekedés, s ugyanazt a szolgáltatást kapják, mint másutt. Jelenleg nyolc úszóoktató fogadja és okítja a jelentkezőket. Hamar népszerűek lettek a gyerekeknek meghirdetett versenyek.

A Bicskei Napokon már hagyományos az úszóverseny, tartottak diákolimpiát. A legutóbbi adventi úszóverseny túlzottan is sikeresnek bizonyult, annyian jelentkeztek! Kis bonyodalom támadt az öltözőhasználatban a magas részvétel miatt, ismeri el az uszodavezető. Az épület Bicske központjában, egy hajdan vizes, káposztatermesztő földdarab feltöltése után, sokáig kihasználatlanul álló területen valósult meg. Azóta folyamatosan szépítik a környezetét, augusztusban épült meg a város kemencéje az uszoda tőszomszédságában. Készek a Bicske Szíve nevet viselő park tervei, amely egy szív alakú tavat is magába foglal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!