Hírek

2013.09.18. 15:10

Fehérvártól Komáromig naponta két pár vonat közlekedik

A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságától a megyeszékhely és Komárom közötti vasúti vonallal kapcsolatos közérdekű felvetésre kértünk és kaptunk választ.

Munkatársunktól

A jelenleg érvényben lévő menetrendi struktúrának a kialakítását többek között az aktuális gazdasági helyzetben az állami költségvetésből finanszírozott vállalatoktól elvárt takarékossági intézkedések indokolták. Ennek egyik része, hogy a közösségi közlekedésben a párhuzamosságok megszüntetésével, a kevésbé kihasznált vonatok számának csökkentésével a közforgalmú vasúti személyszállítás teljesítményét a Megrendelő - a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium - a valós utazási igényekhez közelítse, annak a jogos elvárásnak a szem előtt tartásával, hogy az eljutási lehetőség mind a távolsági, mind hivatásforgalomban továbbra is biztosított legyen.

A változásokat utasszámlálás előzte meg a vasúti vonalakon (Fotó: FMH-Archív)

Fenti okok miatt 2012. április 15-től jelentős menetrendi változások léptek életbe a MÁV-START vonalain, melyek között voltak járatlemondások, illetve egyéb menetrendi változások is akár az indulási idő, az indulási állomás vagy a csatlakozások, vonatmegállítások tekintetében. A kínálatszűkítések kidolgozásakor elsődleges volt, hogy a vasúti személyszállítás teljesítménye a valós utazási igényekhez közelítsen és a munkába és az iskolába járás megfelelő kiszolgálásához biztosítottak legyenek a vonatok. A döntést utasszámlálás előzte meg, és a megszüntetett vonatok a kihasználatlannak bizonyult járatok közül kerültek ki. A fenti módosítások járatcsökkentéssel és megállási helyek szűkítésével érintették a Székesfehérvár - Komárom vonalat is, ahol ettől az időponttól kezdődően naponta két pár vonat közlekedik. Az idei nyári menetrendi időszakban az utasok nyári, balatoni utazási szokásaihoz igazodva és a balatoni összeköttetés elősegítése érdekében pedig a Győr - Komárom - Székesfehérvár - Siófok útvonalon egy harmadik pár vonat is közlekedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!