Hírek

2009.08.28. 02:29

A törvény mindenkié!

Pátka - A helyi társadalom megbékélése érdekében szerveztek - országos rendőrfőkapitányi intézkedés alapján - fórumot tegnap délután az önkormányzat vendéglátásában a helyi művelődési házban.

Ármás János

Bevezetőjében Füri Béla pátkai polgármester a megbékélést és a nyugalmat hangsúlyozta, kiemelve azt, hogy csak együtt lehet egy településen belül a létező problémákat megoldani. Schrekk Tibor rendőr őrnagy, székesfehérvári közrendvédelmi osztályvezető szerint félre kell tenni az állampolgári vakságot , és minden eseményt, minden sérelmet azonnal érdemes és kell is jelenteni. Sajnos nagyon sok felesleges, gyakran bűncselekményekből származó, azok elszenvedéséből fakadó indulat terheli jelenleg a mindennapi életet. Kolompár Ernő Fejér megyei vajda szintén a megbékélésről beszélt: hangsúlyozta, tudja, milyen gondokkal küzd a 21. század, milyen nehézségekkel lehet csak a rasszizmus ellen küzdeni, ám annak örül, hogy a megyében ezzel kapcsolatban nem történt különleges esemény. Azt szeretné - mondta - ha ez így is maradna. Kérése az: a kis közösségek figyeljenek önmagukra, illetve, hogy a törvények mindenkire egyformán vonatkozzanak. Ehhez azt ígéri, hogy a romák megmutatják, ők is képesek betartani a jogszabályokat.

A protokoll után a vitában felszólalók már sokkal szigorúbban fogalmaztak. Roma bűncselekményekről ugyanúgy szó esett, miként a magántulajdonnak a jelenleginél elvárhatóbb, szigorúbb védelméről, illetve ismételten elhangzott: egy társadalomban élünk, együtt kell a problémákat megoldani. Sajátos hangsúlyt adott a fórumnak a több mint egy esztendeje, az emlékezetes Molotov-koktélos támadás óta előzetes letartóztatásban lévő három pátkai polgárőr ügye. A hozzászólók egyrészt kifejtették, sajnálják, hogy nincs konkrét információjuk, illetve többen (néhányan hozzátartozók) az ártatlanságról beszéltek. Schrekk őrnagy bejelentette: jövő hétfőn helyszíni bizonyítási eljárást tart az ügyben a bíróság. Ehhez nyugalmat kért valamennyi érintettől.

Schrekk Géza rendőr őrnagy, a fehérvári kapitányság osztályvezetője szerint a pátkaiaknak most az egymással való párbeszéd és a megnyugvás lehet a legfontosabb cél.

A település kész arra, hogy a jövőben valamennyi állampolgára nyugalmát egy közmegegyezéssel biztosítsa - fogalmazott Füri Béla, Pátka község polgármestere.

Kolompár Ernő Fejér megyei cigány vajda szeretné, ha végre egyszer elfelejthetnénk a rasszizmust, és mindenki nyugodtan köszönhetne minden reggel a kertszomszédjának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!