Hírek

2016.11.01. 16:55

A tévhitektől a valóságig - Országos konferencia fiatal tehetségek bevonásával

Székesfehérvár - A hazai szkeptikusok 1995 óta minden évben összegyűlnek Székesfehérváron, hogy tapasztalatot cseréljenek, és megvitassák az aktuális kérdéseket, teendőket.

Az összejövetel fő célja a kritikus gondolkodás népszerűsítése. Ennek érdekében fórumot kapnak azok az (elsősorban természettudományos területeken dolgozó) szakemberek, tanárok, újságírók, illetve a természettudományok iránt érdeklődő diákok, akik fel szeretnének lépni az áltudományos és tudományellenes nézetekkel szemben. A résztvevők tapasztalatot cserélhetnek, és egymástól is tanulhatnak. Az itt elhangzó előadásokból a hallgatóság muníciót gyűjthet magának a szellemi környezet védelme érdekében kifejtett munkájához. A szervezők külön figyelnek arra, hogy fehérvári tanárok és tehetséges diákjaik is szerepeljenek ezeken a rendezvényeken.

A másik cél, hogy a nagyközönség az adott tudományterületek legjobb szakembereitől szerezzen tudományosan megalapozott ismereteket olyan kérdésekről, melyekről ellentmondásos nézetek, vagy hiedelmek keringenek a köztudatban.

Az előadásokat mindig nagy érdeklődés övezi. Képünk négy évvel ezelőtt készült
Fotó: Archív

A két évtized munkáját nem csak az előadók listája minősíti. 2004-től Budapesten, a Műegyetemen is tartanak hasonló összejöveteleket, továbbá megalakult a Szkeptikus Társaság, amely szintén a fehérvári összejövetelek hatására szerveződött.

A rendezvénysorozat szakmai körökben mára már szinte hozzánőtt Székesfehérvár nevéhez.

Nagyon gyorsan változik a világ, a társadalom, és benne a tudomány. Máshogy kell a tudományt népszerűsíteni, másra kell helyezni a hangsúlyt és más kihívásoknak kell megfelelni, másként kell megszólítani az érdeklődőket, mint akár csak 5-10 évvel ezelőtt, nem is beszélve a 90-es évek közepéről, amikor először találkoztak a szkeptikusok Fehérváron. Ezért foglalkoznak a konferencia szervezői idén kiemelten a tudománykommunikációval és a tehetséggondozással. Az egyetemi oktatók, kutatók mellett idén fiatal tehetségek, egyetemisták is szerepelnek az előadók sorában. Az ingyenesen látogatható konferenciát november 12-én, szombaton 10 órától rendezik meg az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Budai út 45. szám alatti épületében, a Kandó teremben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!