Hírek

2013.12.16. 14:10

Balog Zoltán az adósságról, az oktatásról és a Nemzeti Emlékhelyről

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere minap Székesfehérvárra látogatott, akkor tettük fel kérdéseinket.

Tihanyi Tamás

– Azt szeretnénk, hogy a magyarországi önkormányzatok 2014. január 1-től tiszta lappal induljanak és a fejlesztésekre, a működőképesség megtartására tudjanak koncentrálni – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Székesfehérváron.

– A magyar önkormányzatok adóssága meghatszorozódott 2002 és 2010 között, és ez folyamatos likviditási problémákat jelentett. Mostantól minden bevétel Fehérváron marad és arra fordítható, hogy jól működjön a város és jelentős fejlesztések valósuljanak meg. Ennek hatása már látszik is: például az útrekonstrukciókban. Ilyesmire ugyanis nem lett volna pénz, ha a korábbi hetven, majd most a maradék harminc százalékos adósságterhet nem vállalta volna át a kormány. Ez összesen majdnem 18 milliárd forint, amely óriási összeg.

– De miből mindezt?

– Ez természetesen hozzájárul az ország adósságállományához, de így sokkal jobb kondíciókkal tudunk tárgyalni a hitelezőkkel, mintha minden önkormányzat külön-külön tenné ezt meg. A mi feladatunk, hogy e terhek törlesztésének forrásait a költségvetésben megtaláljuk.

– Mi a kötelezettsége Székesfehérvárnak?

– Február 10-ig kell elkészítenie a fejlesztési tervét, amelyben szerepelnie kell gazdaságélénkítő intézkedéseknek a munkahelyteremtés érdekében. Ezen kívül az egészségügyben és a köznevelési rendszerben nem csak a működőképességet kell fenntartani, de emelni kell a színvonalat is.

Balog Zoltán miniszter azt állítja, ami az elmúlt években történt, az több volt, mint kormányzás (Fotó: Koppán Viktor)

– Sokan kritizálják azt, ami az oktatásban történik.

– Pedig világos minősítési rendszert készítettünk, olyan pedagógusi életpályákat kínáltunk, amely nem csak a béreket növeli, hanem a megbecsültséget is. Január 1-től indul a minősítés, azután kerülhetnek a pedagógusok abba a minősítési kategóriába, amely őket megilleti. Magyarországon nincs olyan pedagógus, akinek a bérét ne emeltük volna, más kérdés, hogy ha valaki olyan pótlékokat kapott, amelyek most nem járnak... Természetes, hogy megvizsgáljuk mindenkinek a képzettségét a minősítés előtt.

– Fehérváron több, mint húsz éve azt halljuk, hogy a Nemzeti Emlékhely ügye országos üggyé kell, hogy váljon. Most már végre az lesz?

– Eldöntöttük, hogy az Árpád-ház tervet a kormány teljes mértékben támogatja, ez egy 2038-ig tartó projekt lesz Szent István szentté avatásának az évfordulójáig. Azt kérem, hogy az emlékbizottság majd olyan tervet tegyen le az asztalra, amely évtizedekre képes meghatározni Székesfehérvár arculatát, amelynek középpontjában a Nemzeti Emlékhely megfelelő színvonalú megvalósítása kell, hogy álljon.

– Advent idején ide való a kérdés: milyen lelki állapotban van ön szerint a magyarság ma?

– Ébredező állapotban. Bízom abban, hogy egyre többen érzékelik azt, hogy ami az elmúlt négy évben történt és történik, az több, mint kormányzás. Azt szeretnénk, hogy az ország a terhektől megszabadulva új lendületet vegyen, hiszen nem csak pénzügyi, hanem lelki, kulturális és morális adósságunk is van. A magyarság csak ezeket magáról lerázva tud a jövő felé úgy fordulni, hogy szebb és erősebb országot adjunk át a gyermekeinknek és az unokáinknak, mint amilyet örököltünk – zárta szavait Balog Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!