Hírek

2014.05.16. 13:00

A TeDi (szín)aranyat ér

A székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium színjátszócsoportja – iskolai becenevén a TeDi – aranyérmet szerzett a keszthelyi Helikonon, amelyen az ország diákszínjátszó együtteseinek legjava indul. A díjazott produkciót május 19-én a Pelikán Kamaraszínházban is műsorra tűzik.

Gábor Gina

Nagyon helyesek, talpraesettek, kitűnően kommunikálnak és jó humoruk is van – ez a kívülálló első benyomása, ha beszélgetni kezd az összetartó színjátszó csapat tagjaival, Szabó Diánával, Hegedüs Péterrel no és és tanárukkal. Láposi Anitával, aki – amellett, hogy dramaturgja, éles szemű és szigorú rendezője a produkcióknak –, mintha csak együtt „lélegezne” a neveltjeivel, olykor úgy tűnik, ő maga is a diákcsapat tagja... (Fotósunk az első pillanatban kissé el is bizonytalanodik a jókedvűen nevetgélő hármas láttán, és megkérdi: tessék mondani, ki is a csapat tanára?)

Hegedüs Péter, Láposi Anikó, Szabó Diána: a diákok bátran támaszkodhatnak tanárukra (Fotó: Koppán Viktor)

Annyi bizonyos: a Teleki Blanka Gimnázium évtizedek óta híres a színjátszó csoportjáról, amit korábban Kóbor Istvánné vezetett: az ő nyugdíjba vonulása után az iskola igen fontosnak tartotta biztosítani a megfelelő utánpótlást. Láposi Anita drámatanár, dramaturg azt meséli, nála a kezdetekkor a drámajátékok révén formálódott a színjátszócsoport. Ma már sikert sikerre halmoznak. Tíz éve rendszeresen arany minősítéssel térnek haza a diáknapokról, a színjátszó fesztiválon pedig a legutóbbi években háromszor is első díjat hoztak el. Most pedig, 46 társulat megmérettetésén a keszthelyi Helikonon először sikerült aranyérmet szerezniük.

Sajnos, mi csak „a kemény maggal” tudtunk találkozni, de álljon itt az aranyérmes társulat többi színjátszójának neve is: Kiss Krisztina, Petrák Máté, Tőke Péter, Páli Domonkos, Oláh Ákos, Kelemen Zsófia és Csiby Ákos. A csapat legtöbb tagja most érettségizik. Persze, a végzősök miatt a társulatnak évről évre meg kell újulnia. Ám a kötődés megmarad: a közösségi oldalon tartják a kapcsolatot a hajdani diákokkal is. Hiszen aki belekóstolt egyszer a a színjátszásba a Telekiben, az örökre a TeDi híve, drukkere marad...

A Helikonra Goldoni Két úr szolgája című komédiáját választotta Láposi Anita aki Hegedüs Péternek szeretett volna egy igazán méltó szerepet adni. (Nos, a felnőtt színművészek álma, hogy a rendező jutalomjátékot kínáljon számukra.) Hegedüs Péter büszke is erre, meg arra, hogy bizonyítani tudott Truffaldino szerepében: a zsűri színészi különdíjjal jutalmazta Keszthelyen. Tavaly Mercutióként domborított a Rómeó és Júliában – már akkor képes volt a figura komikus oldalát is megmutatnia... Péter hozzáteszi: a Rómeó és Júliát Varró Dániel fordításában játszották: A modern szöveg is sokat segített a szerepformálásban.

A Goldoni darab színrevitelében is arra törekedett a tanárnő, hogy a fiatalok számára is átélhetőbbé váljon mindaz, ami a színpadon történik. Modernizálta a szöveget, sűrítette a cselekményt, és ez jót tett a produkciónak. A Helikonon nem is lehet 30 percnél több a játékidő...

Azt már Szabó Diánától tudom, hogy a társulatba rang bekerülni a Telekiben. Diának is nagy vágya volt ez: tavaly valóra vált az álma, amikor a dajkát alakíthatta a Rómeó és Júliában, a Goldoni darabban pedig ő Beatrice. Az iskola komoly gondot fordít a színházi nevelésre, a tanárnő drámaórái beépültek az órarendbe a kilencedikben: így aztán látja, kinek van kedve, tehetsége ahhoz, hogy a TeDi-be kerülhessen. (A társulat becenevét én kedvesnek ítélem, de Láposi Anita azt mondja, őt kicsit lehangolja, ha „mackó-csoportnak” titulálják őket...)

A diákokat a hogyan továbbról faggatom. Nos, kiderül: Hegedűs Péter és Szabó Diána később is el tudná magát képzelni a világot jelentő deszkákon. De persze, azért a B-terven is gondolkodnak. Szerencsére van még idejük, csak jövőre érettségiznek. Én biztos vagyok abban, hogy akkor sem kell kétségbe esniük, ha más pályán kötnek ki. Ők maguk is sorolják, mi mindent kaptak a társulati léttől: fejlődött a kommunikációs képességük, nem ijednek meg a nyilvános szerepléstől, alapos önismeretet szereztek, és képesekké váltak a csapatmunkára... Márpedig ez az élet minden területén hasznos. Az biztos, hogy a következő tanévben is számít rájuk Láposi Anita a TeDi-ben.

Ám most arra készülnek, hogy a sikeres Goldoni-produkciót szélesebb körben is megismertessék... Mindez nehéz a végzősök elfoglaltsága miatt: de azt azért sikerült összehozni, hogy a székesfehérvári Pelikán Kamarateremben május 19-én, hétfőn 18 órakor előadhassák a darabot. Remélik, nem utoljára...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!