Hírek

2014.08.14. 15:00

Berényi gödörügy: a társasjáték most indul

Lovasberény - Nyolc év, három polgármester, néhány per és mázsányi irat - ez az úgynevezett berényi gödörügy hevenyészett mérlege. És még nem látszik a vége.

Kocsis Noémi

Igaz, hogy a jelenlegi helyzet szerint egy hivatalos dokumentum szerint pontot tehetnének az úgynevezett Diósi-árok hulladékmentesítésének ügyére a lovasberényi önkormányzatnál, de Szili Miklós polgármester egyelőre nem dőlhet hátra nyugodtan. A mintegy százezer köbméteres hatalmas ároknál a szőlőhegyen ugyanis csak a hulladék eltávolítása történt meg, a rekultiváció befejezésétől még legalább nyolc évre van a falu, véli a jelenlegi polgármester, akinek két elődje is folyamatosan foglalkozni volt kénytelen a gödörrel.

Az esetet nehéz lenne röviden összefoglalni, de a lényeg: 2006-ban azzal kezdődött az egész, hogy a szőlőhegyi Diósi sornál megsüllyedt a partfal a meredély felett. A katasztrófahelyzet elhárítását meg kellett oldani, de közben az is kiderült, a hatalmas árkot jócskán megtölti a szemét, amely így a közeli vízbázist is veszélyeztetheti. A mentesítés megoldása után a falu szeretett volna némi hasznot is látni a roppant feladat teljesítéséből, de az elvégzésre akkor felkért vállalkozó és a testület nem értettek egyet, a polgármester 2008-ban feljelentést tett nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt a képviselők ellen, s az egészen 2011-ig húzódó bírósági szak végén sem született érdemi ítélet, viszont a gödör is maradt teli hulladékkal. 2011-ben már Szili volt a polgármester, de az elinduló közbeszerzési eljárás ismét nem hozott eredményt (az eljárást az egyik nem nyertes apsiráns megtámadta). Végül az önkormányzat (részben) a maga kezébe vette a dolgot és 2012-ben végre létrehozott a mentesítésre egy társaságot. A Diósi Gödör Kft-ben fele-fele arányban osztoznak a terheken a kiválasztott befektetővel, amely az ügyvezetést látja el. Ennek folyományaként tavaly megtörtént a hulladék helyben, lent a gödörben szétválogatása kiderült, hogy az előzőleg becsült többezer köbméter helyett 800 köbméter ártalmas hulladékot kell elszállíttatni. A többi a partfalat támasztja meg. Ám az önkormányzat előtt még mindig ott van a korábban vállalt rekultiváció, erre üzleti tervet kell készíttetniük.

- Visszajutottunk oda, ahol az elődöm 2008-ban tartott - summázza röviden Szili Miklós hozzátéve: a gödör minen bizonnyal fel lesz töltve, de részletes tervezés szükséges engedélyeztetésekkel, hiszen vízbázist érintenek a munkálatok. A faluvezető úgy saccolja, még legalább két cikluson át feladatot ad nekik a gödör.

Nem történt bűncselekmény

Jó sokáig eltartott a gödörügyben a bírósági szakasz, végül annyit állapított meg az illetékes ügyészség, hogy bizonyíthatóan nem történt bűncselekmény, a gödör hasznosítása kérdésében nem érte nagy vagyoni hátrány a falut. A történethez tartozik, hogy e sorok írója számos, idevágó testületi ülésen ült Berényben 2007-2010-ben, ahol hallatlan indulatok szabadultak el a téma taglalásakor a testület tagjai között, s ez sem lendítette előre az amúgy is ingoványos ügyet. A Damoklész kardjaként lebegő környezetvédelmi bírságot ugyan sikerült az önkormányzatnak elkerülnie, de a rekultivációt meg kell oldaniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!