Hírek

2012.10.01. 12:39

A szív napja Fehérváron - Sokan vettek részt a hasznos szűréseken

Székesfehérvár - Először csatlakozott a megyeszékhely a szívünk napja programsorozathoz. A sok résztvevőt látva a kezdeményezésnek biztosan lesz folytatása...

Hajnal Csilla

Vércukor- és koleszterinszint mérés, vérnyomásmérés, rizikóbecslés, dietetikai tanácsok - ezt kínálták tegnap a Civil központba érkezőknek. A szívünk napja  programot, amelynek  célja a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése, tíz éve rendezik, Fehérvár most először csatlakozott. Úgy tűnik, sikerrel.


-  Nem számítottunk ennyi emberre, hirtelen sokan jöttek, kicsit várni is kell, és épp most mentek el újabb vércukor mérőkért is - Tóth László, a Szent György kórház kardiológiai osztályának vezető főorvosa fél tizenegy tájban már hatvan várakozóról számolt be. - Három orvos, dietetikus és gyógytornász ad tanácsokat.  Annak külön örülök, hogy nem csak a nyugdíjas korosztály jön, gyerekek is érkeztek, ami  fontos, mert már kicsi korban el kell kezdeni az egészségre nevelést. Ezek a programok nagyon kellenek, az lenne a jó, ha azok is  eljönnének, akiknek nincsenek tüneteik, nincs problémájuk, mert itt - sajnos - bármi kiderülhet. Egy alkalommal egy egész falut szűrtünk, sokan kaptak beutalót a diabétesz rendelésre, másokat a kardiológiára küldtünk, egy emberhez pedig, aki addig sosem panaszkodott, mentőt hívtam: kétszázzal ment a szíve, akár meg is halhatott volna...


A cukorbetegség, a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás kiszűrése - vasárnap főként ezekre figyeltek. Tóth főorvos azt mondta, elsőre kicsit visszafogottabban terveztek, ezért most a dohányzás veszélyeire kisebb hangsúly esett, de jövőre egész napos programot képzeltek el:  rajzpályázattal, vetélkedővel, ajándékokkal, csoportos tornával és hasonlókkal. Bíznak benne, hogy az önkormányzat  és  modern hazai gyógyszeripar megteremtőjének nevét viselő gyár   jövőre is vevő lesz a kórház kezdeményezésére. Már csak azért is, mert délutánra kiderült: 150-en jöttek el, közülük egy embert azonnal kórházba utaltak  magas vércukorszintje okán, mást magas vérnyomás, illetve szívelégtelenség miatt rendeltek be a kórházba. Sokan álltak sorba a gyógytornász és a táplálkozási szakember tanácsaiért, ami biztató: jelzi, hogyha nem is mindenki, de sokan tennének az egészségükért, ha tudják, hogyan, mivel kezdjék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!