Hírek

2014.02.13. 18:55

A színek tengerén

Enying - Szeret szörfözni, de ugyanúgy boldogsággal tölti el, ha megérkezik a stégre. Harminc éve fest selyemképeket, négy éve készít digitális alkotásokat. Katóné Szántó Márta.

V. Varga József

 

Katóné Szántó Márta négy éve készít digitális képeket. Az öröm bármikor előhívható - mondja  (Fotó: a szerző)

Hullámzás, energia áramlás, felfrissülés, lélekgyógyítás - feloldozó élmény Katóné Szántó Márta finom képeiben megmártózni, elmerülni. Szeret az anyagokkal kísérletezni, harminc éve fest selyemképeket, négy éve otthonosan mozog a digitális festészet világában. Szörfös a színek tengerén - így mondja magáról. Az ecset, a digitális rajztábla a szörfdeszkája.

SDM-galériája nyitva áll mindenki előtt. SDM, vagyis - Selyemképek Digitális Metamorfózisa - magyarázza. Beszkenneli selyemképei részleteit, s digitális festéssel továbbgondolja őket. Amint mondja: létrehozva belső énje pillanatnyi állapotának lenyomatát. S az öröm amelyben része volt alkotás közben bármikor előhívható.

Márta rajztanár a Tinódi református általános és művészeti iskolában, szeret tanítani, csodálja a gyerekek felszabadult alkotókedvét. Az újat teremtés örömét csepegteti közöttük. Értőbbé, befogadóbbá válnak, értéket hoznak létre, s ezáltal is változnak, nyitottabban szemlélik a világot, elfogadják önmagukat. Együtt színszörföznek tanárukkal, s azt is megtanulják, hogyan lehet odaérni a stégre. A gyerekek szeretete a kapcsolati tőkéje - teszi hozzá.

Katóné Márta a színek pszichológiájáról, a színárnyalatok titkairól is szól honlapján virtuális látogatóihoz.

A színspektrum hét látható színét, a vöröset, a narancsot, a sárgát, a zöldet, a kéket, az indigót és az ibolyát nevezzük a hét sugárnak húzza alá Márta. A hét sugár megfeleltethető az emberi testben található hét csakrának, energia központnak. Minden egyes csakra egy bizonyos testrészben foglal helyet, és összefüggésbe hozható bizonyos testi, érzelmi, szellemi tulajdonságokkal. A gyökércsakra színe a vörös, a szakrálisé a narancs, a napfonaté a sárga, a szívé a zöld, a toroké a kék, a harmadikszemé az indigó és a koronacsakráé az ibolya. Egészségesnek lenni annyit tesz, hogy egyensúlyba hozzuk különböző testrészeink színenergiáit.

A színek jelentése és szimbolikája külön tudomány. Álljon itt most ízelítőként kilenc megerősítés.

Vörös megerősítés: Bármi történjék, megvan az energiám, az akaratom és az önbizalmam, hogy szembe nézzek vele. Narancssárga: Testileg és lelkileg egészséges vagyok, és teljes mértékben élvezem az életet. Sárga: Gondolataimat hatékonyan közvetítem mások felé. Zöld: Nyitott vagyok mindenre, amit a világegyetem tartogat a számomra. Kék: Békében élek magammal és a világgal. Indigó: Bízom az intuíciómban, hogy végigvezet életem ösvényén. Ibolya: Vágyom a kiteljesedésre, hogy jobban szolgálhassak. Fekete: Én irányítom az életem, senki nem tud kárt okozni. Fehér megerősítés: Annyi teret kapok, amennyire szükségem van.

Megszépült az enyingi pedagógiai szakszolgálat váróterme, a 6. és 7. osztályos tinódisok négy falrészre festettek nagyméretű meseképeket Márta irányításával. A művelődési ház Digipinga képzőművészeti szakkörét is Márta vezeti. Lakásukban mindenütt festmények és kerámiák veszik őket körül, a Színszörf Zúg a feleség otthona, a Cserepes Csűr a férj, Kató Balázs keramikus birodalma.

A kényszer gúzsba köt - hangsúlyozza Márta, mintegy művészi hitvallását is megfogalmazva. Szabadon alkotni annyi, hogy ne támasszunk magunkkal szemben olyan követelményeket, amelyek fékeznék az embert.

Ha ezt elérhetjük, az maga a boldogság.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!