Hírek

2014.09.12. 17:50

Kormányhivatal: gyorsabban kiszolgálni az állampolgárt

Székesfehérvár – Simon László korábbi főigazgató július 1. óta vezeti a megyei kormányhivatalt. Őt kérdeztük.

Tribolt Lajos

Simon László kormánymegbízott a hivatalok szolgáltató jellegét kívánja tovább erősíteni (Fotó: Koppán Viktor)

- Most az elődök munkáira építve az állampolgárokat még jobban kiszolgáló működési rend felé kell elmozdulni - mondta Simon László kormánymegbízott.

- Mennyire lett ismert a közigazgatásnak ez a struktúrája?

- Jómagam nem vagyok elégedett az állampolgárok ismeretszintjével velünk kapcsolatban, pedig sok mindent megtettünk már eddig is az ügy érdekében. Mégis, magánkörökben megfordulva azt tapasztalom, hogy nem mindig tudják az állampolgárok, hogy ügyes-bajos dolgukkal hova forduljanak. Nem nagyon tudják, milyen segítségek kaphatnak a problémájuk intézéséhez. Feladatomnak gondolom, hogy javítanunk kell a tájékoztatást. Ezért kampányba kezdünk több fronton is. Így például partnerséget kezdeményezünk a Fejér Megyei Hírlappal, de más médiumokkal is. Felvesszük a kapcsolatot az önkormányzatokkal, hogy a helyi médiában is jelenjenek meg tájékoztatások. Ott ez az állampolgárok érdekeit szolgálja, hiszen megtudhatják majd, milyen ügyben hova kell fordulni. Ugyanakkor javítanunk kell az embereknek nyújtott szolgáltatások minőségét is. Megengedhetetlen, hogy az adófizetők pénzéből fenntartott állami hivatal lassan, nehézkesen intézze az ügyeket. Ezen mindenképpen javítani kell. Például úgy, hogy tovább motiváljuk a nem egyszer túlterhelt munkatársainkat. Annak kell lenni a mottónak, hogy miben segíthetünk . Ez kell, hogy vezesse a dolgozókat. Mert nem a kormányhivatalnak van megyéje, hanem a megyének kormányhivatala. Tehát azt várom el a munkatársaktól, hogy a miben segíthetünk hozzáállás vezesse őket. A kormányzati akarat az, hogy gyorsan, hatékonyan szolgáljuk ki az ügyfeleket és az emberek ne azt érezzék, hogy az állam rájuk telepszik, basáskodik felettük.

- Martonvásáron az új kormányablakban a közelmúltban már a tízezredeik ügyfelet köszöntötték.

- Kellenek ezek a pici ünnepek, pillanatok, hogy megmutassuk, már mennyi embert szolgáltunk ki. De befelé is kell üzennünk a munkatársaknak, hogy lám, már ennyi embernek segítettünk. Elhatározottak vagyunk abban, s ehhez kormányzati segítséget is kapunk, hogy 2015 végéig megnyissuk a további kormányablakokat. Úgy látjuk, hogy első körben a további járási székhelyeken kell ezt megtennünk, ahol az okmányirodák bázisát tudjuk felhasználni. Magasan képzett, felsőfokú végzettségű munkatársakkal.

- Mit jelent a napokban szóbahozott államreform 2?

- Lázár János a közelmúltban arról beszélt, hogy lesz állami rezsicsökkentés, ami a szolgáltatások díjának mérséklését, egyes esetekben eltörlését jelenti. Mondjuk egy első igazolványért ne kelljen fizetni. De idetartozik a kormányhivatalok nagyobb társadalmi szerepvállalása, mint volt a héten az S3 workoshop. A kamarákkal szorosabb együttműködést alakítunk ki. De vizsgálják az első fokú építési hatóság helyét is. Az közismert, hogy ma a kormányhivatalhoz 16 szakigazgatási szervezet tartozik, a népegészségügytől a talaj- és növényvédelmi állomáson át a mérésügyi hivatalig, vagy éppen a nyugdíjbiztosítóig. A cél az, hogy a hatósági ügyek tartozzanak a kormányhivatalhoz. Ám a vállalkozókat érintő eljárások egyszerűsítése, a bürokratikus jogszabályok ritkítása, az ügyintézési határidő rövidítése is szerepel az államreformos tervekben. Jómagam és a munkatársaim is figyeljük a jogszabályokat, hogy kell-e változtatni.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!