Hírek

2014.01.06. 19:30

A szeméttel viszik el a fenyőket

Székesfehérvár - Kérdést intéztünk az internetes közösséghez, hogyan szabadulnak meg a falebontás hagyományos napja, január 6. után volt karácsonyfájuktól?

Kocsis Noémi

Hoffmann Orsolya blogot vezet varosifarm.blogspot.hu címmel. A főiskolai tanár családanya megfordítja a kérdést, náluk kidobásról nincs szó: a karácsonyfát is maguk készítették, a kerti maradék paradicsomkaró-alapra dolgozta rá Orsolya a fenyő -és más örökzöld ágakat, a közöket pedig aromás fűszercsokrokkal töltötte ki. A legtöbb kertes házas háztartásban azonban összesen 65 válaszadó mondta el a kérdésben a véleményét felaprítják, majd eltüzelik a kiszolgált, leveleit lehullatott fát. A válaszolók közül csak kevesen mondták, hogy gyökeres, amúgy kiültetni való fájukkal sok sikerük lett volna, a több év alatt is csak 1-2 fát tudtak kiültetni a kertbe. A véleményezők másik jelentős része, szinte egyharmada évek óta műfenyőt használ, így a kidobás eleve fel sem merül náluk. Vízkereszt után egyszerűen elcsomagolják az összecsukható fát és a díszeket.

Tipikus lakótelepi életkép e napokban: a szolgáltató a kommunális hulladékkal együtt elviszi a kukák mellé kitett fákat, de csak január 20-ig! A fa utána a közterületet szennyezi...

Van, aki talajsavanyítás céljára odaadja egy rokonnak és olyan is, aki azért teszi ki az utcára, mert abban bízik, akinek van kályhája és abban el tudja égetni, még így is hasznát veszi a fának.

A lakótelepeken persze nem megoldható az elégetés, így leginkább marad a hagyományos kidobás. sokszor az ablakon keresztül. Mint többen panaszolták, ez eléggé nehézkes, hiszen még a legnagyobb óvatosság mellett is tele lesz a lakás tűlevéllel. Bátrabbak a lakásban darabolják szét és zacskóban viszik le a kukába. Érdemes tudni, hogy külön kihelyezett gyűjtőkonténerek most nem lesznek, a Depónia a körzetben szokásos szállítási napokon viszi el a fenyőfákat a kommunális hulladékkal együtt. , ha azokat a lakosok a szemetes mellé teszik.

Hogy érzelmileg mennyire kötődünk a karácsonyfához, arra jól rávilágít néhány vélemény. Van, akinek a 12-i születésnapjáig ki kell tartani a fának, máshol pedig a már elhunyt szülő Vízkereszt előtti születésnapja a lebontás időpontja. A többség azért mindenképpen igyekszik megvárni a hagyományos január 6-át, és persze olyanok is vannak, akik mindenképpen szeretnék meghosszabbítani a szép fa életét: locsolással, alacsonyabb hőmérséklettel tartják életben még pár hétig. A kisgyermekes családok szép tradíciója lehet az elbúcsúzás, a fát a Jézuska és az angyalok viszik el úgy, ahogyan hozták. És jövőre visszatérnek...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!