Hírek

2015.02.07. 07:45

A Szudánban elrabolt baracskai Papp István Haitin dolgozik

Fejér megye - A baracskai Papp Istvánt, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör fehérvári szervezetének legismertebb tagját 2010. október 7-én rabolták el és 2011. január 5-én szabadult ki a fogságából. Ma Haitin dolgozik az ENSZ egyik munkatársaként.

Tihanyi Tamás

A 91 sivatagban töltött nap alatt néha azt játszották vele, hogy kivégzik: bekötötték a szemét, letérdeltették, majd az utolsó pillanatban széttéptek egy papírt azzal, hogy tévedés történt. Fizikailag nem bántották, de a lelki nyomást is túl kellett élni. Cigarettás papírra végrendeletet írt. Egy 98 szemből álló láncon tartották, fához kötötték, legtöbbször vízmosásokban aludt. Papp István egy bottal 150 kilométert gyalogolt a sivatagban és közben megölt három skorpiót. Ment, amerre vitték, amerre hajtották.

- Haiti lett a következő szolgálati helye. Mi a feladata mostanában a szigeten?

- Az úgynevezett Közösségi erőszak csökkentése elnevezésű programban veszek részt. Ez azt jelenti, hogy olyan projekteket finanszíroz az ENSZ, amelyekkel csökkenteni szeretnénk elsősorban a fiatalok körében az erőszakos cselekedetek számát. A nőkkel szembeni erőszak csökkentése is kiemelt feladat. Oktatási programokat indítunk, hogy azoknak, akik ebben részt vesznek, nagyobb esélyük legyen elhelyezkedni a munkaerőpiacon. A közelmúltban kidolgoztunk egy napelemeket összeállító programot: ezekkel a berendezésekkel telefont lehet tölteni vagy néhány izzót lehet üzemeltetni. Mivel nagyon gyenge az áramellátás, ennek lehet jövője. Szerveztünk képzést ipari varrásra, zöldségtermesztésre, gyertyaöntésre, méztermelésre, joghurt- és sajtkészítésre. Közmunkával, csatorna- és útépítéssel is foglalkozunk. A fogyatékkal élőkről sem feledkezhetünk meg, nekik is élniük kell valamiből.

Papp Istvánról a pákozdi katonai emlékpark évadzáró rendezvényén készítettük ezt a felvételt, amikor legutóbb itthon járt szabadságon. Róla és tevékenységéről a park múzeumában is lehet tájékozódni 
Fotó: Lovász Lilla

- Milyen az általános biztonsági helyzet a szigeten?

- Jelenleg csend van, de közben kiszámíthatatlan minden. Nagy várakozás előzi meg a régen várt választásokat, erre készül mindenki.

- Sikerült már legalább részben elfelejtenie azt a sok rosszat, ami történt önnel négy éve, amikor elrabolták?

- Az elrablás napjai megmaradnak az emlékezetemben addig, amíg élek. Talán csak halványulnak az emlékek, és persze nem mindennap gondolok vissza arra a 91 napra... Jó, hogy van mit csinálnom, mert az a legjobb a felejtésre. Az évfordulók, elsősorban a kiszabadulás napja az olyan, mint egy születésnap. Megünneplem.

Papp István munka közben Haitin. Több programon dolgozik

- Megváltozott a történtek hatására?

- Nem sok mindenben változtam, talán csak bizalmatlanabb lettem, s jobban figyelek mindenre. Kevesebbet járok el esténként, és egyedül nem szívesen megyek sehová sem, de egyébként élem a szokásos életemet. A ménkű nem csap ugyanoda kétszer, tehát csak nem rabolnak el még egyszer... Félre a viccel: tehát jobban figyelek.

- Mit tanácsolna annak, aki hasonló helyzetbe kerül, illetve mit tenne másként?

- Másként nem tennék semmit, főleg azért, mert tudom, kiszabadultam, és ezt részben a viselkedésemnek köszönhetem. Tanácsot adni nagyon nehéz, hiszen minden eset, szituáció más és más, és az érintettek - legyen elrabolt vagy fogvatartó - reakciója is más és más. De ami talán közös lehet minden hasonló esetben, hogy nem szabad pánikba esni, fontos az emberi tartás. Nem szabad könyörögni, nem szabad kimutatni a gyengeséget. Szeretni kell az életet. Könnyű most már kimondani: átéltem és túléltem, hogy ki akartak végezni. De elismerem, van egy pont, amikor mindenbe beletörődik az ember, csak legyen már vége. Ám hála Istennek, megúsztam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!