Hírek

2017.08.27. 11:10

A sárosdi Kapa-kupa diszkrét falusi bája

Sárosd – Az ötletgazda, Sztupa Balázs három éve még nem gondolta volna, hogy újkori hagyományt teremt a Kapa-kupa életre hívásával.

V. Varga József

Jöttek a társak, a segítők, a szponzorok, és persze a szelíd motorosok, a vállalkozó kedvű  „dilibarát" versenyzők... Kapa-kupa glória: kört alkottak, és pöfögtek a csettegők...

De hova tűnt Kuti Mátyás, az igazságos? – forszírozta egyre Trabarna – Lorán Barnabás – a kommentátori állásból. A gyöngykavicságy és a vizes szívatós akadályelem között még megvolt! – kötötte az ebet a karóhoz.

Bizony 141 éve annak, hogy a német Nikolaus August Otto beindította az első robbanó motort, és íme, már el is érkeztünk korunk új kihívásához, a kapálógépek formula-sokadik generációjához, és azokhoz az adrenalin vadászokhoz, akik kockás inget és gumicsizmát megvető bátorsággal vetették bele magukat szombaton a Kapa-kupa küzdelmeibe.

A vizes-iszapos, szívatós akadály próbára tett embert és gépet egyaránt

Az idei, harmadik megmérettetésen negyvenen szálltak ringbe a formás szalmabálák által keretezett ügyességi és persze gyorsasági  akadálypályán, köztük hat merész hölgy is. A feltuningolt kapálógépek változatos képet mutattak, a  kantáros nadrág, a kockás ing, a gumicsizma és a fejfedő (a kalaptól a svájci sapkán át egészen a babos kendőig) különös bájt kölcsönzött az össznépi mókázásának.

Visszafogott lóerő, felesleges sportlégszűrő, egyedi dizájn (magyarán: összegányolt vasak), kopott gumiabroncs – a szpíker, Lorán Barnabás igazán elemében volt.

Trabarnával számos közös fotó készült Fotó: V. Varga József

Az egyik fiatalember nejlon otthonkában és delén kendőben nyomatta. Meg is kapta a magáét Trabarnától:

– Vazul néni is megérkezett. Ha anyád látna, kitagadna!

Délelőtt húsz és délután húsz. Bognár Tibor, az örökös pályabíró így osztotta be a két fordulót. Aztán eldördült a startpatron!

Bizony a rázódeszkasor, a söröshordó pakolás, a kukoricamorzsolás, a gyöngykavics-ágy és a marasztaló vizes-iszapos akadály kellően próbára tette a kapálógép-lovagokat, de a mindenre elszánt adrenalin vadászok nem hátráltak. Amikor az első öt percen belüli időeredmény megszületett, többen is felkiáltottak: itt a győztes! De nem!

Kapálógépek Eldorádója – jobbról a perkátai Szabó testvérek, Vanda és Tamás Fotó: V. Varga József

A perkátai gárda végül elvitte a pálmát (a  rossznyelvek szerint vissza sem hozták). Első helyezést ért el Szabó Tamás (Perkáta, Pannónia, 4 perc 25 másodperc), megelőzve Zimler Pétert (Perkáta, Pannónia, 4,31) és Varga Csabát (Mogyoród, Robi Rex Maxi, 4,39). A legjobb női versenyző díját Szabó Vanda Rebeka (Perkáta, Terra), a legdizájnosabb gép díját Lucai István (Sárosd, Robi 151), a legszimpatikusabb hajtó díját Zimler Péter kapta.

Az aprónép kedvence hordóvonat egész nap rótta a köröket; a pázmándi fűrészes faművész, Varga Norbert folyvást alkotott;  Imre Feri, szintén kapálógépes masinájánál ingyen osztotta a vattacukrot; estefelé Kiss Balázs, Tamáska Gabriella és a Winkler tesók muzsikáltak a népeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!