Hírek

2013.01.21. 07:51

A sárkány füvet nyír - A Rozsda lovag a Vörösmarty Színházban

Székesfehérvár – Korán kel, fogat mos, felmos, porszívózik, füvet nyír – egyszóval sokat segít a várban és környékén –, aztán korán fekszik, hogy korán keljen. Nem vitás: Így neveld a sárkányodat.

Szabó Zoltán/Fejér Megyei Hírlap

Nem véletlenül említettem a népszerű animációs filmet. A Rozsda lovag című mese-musical számos toposszal, mintával, zsánerfigurával eljátszik. Hozzá még zenével, ismert muzsika motívumokkal és mozgáselemekkel. Tegnap délután volt a darab premierje a Vörösmarty Színházban, melynek nézőtere megtelt gyerekekkel és felnőttekkel, persze többségében szülőkkel.

A gyerekeket ügyesen azonnal próbálták bevonni az előadásba. A Cirkuszigazgató (Matus György) kérte a segítségüket, merthogy nem érkeztek meg a tűzoltók. S ha tűz üt ki? Sebaj, akkor majd elfújják az aprócska nézők. Utána mindjárt Páncélvárba toppanánk, amelyet Rozsda lovag (Krisztik Csaba) Szélvész várkisasszonnyal (Mórocz Adrienn) és annak beszélő süvegével (Keller János) oszt meg. Később lakójuk lesz Koksz, a sárkány is, akiből végül jóravaló házi sárkányt faragnak, a szó jó értelmében. A forgószínpadnak köszönhetően ellátogatunk a cirkuszba, ahol megismerkedünk Nyivákkal, a vérfarkassal (Szemán Béla), Fokhagyma Gerezd gróffal, a vámpírral (Kelemen István), a Hasbeszélővel (Borbély Richárd), és felbukkan a „tüzet okádó” Koksz is (Csizmadia Gergely), aki olyan, mint egy vásott (sárkány) kölyök.

Szélvész várkisasszony (Mórocz Adrienn), Koksz, a sárkány (Csizmadia Gergely) és a várkisasszony beszélő süvege (Keller János) jelenete (Fotó: Nagy Norbert)


Magyarországi ősbemutatóról van szó, amely után konstatálhattuk, hogy a szerző, Jörg Hilbert nem bonyolította túl a sztorit, nyilván az elsődleges célközönségre figyelve. A kissé „sovánka” történetben azonban jó figurák jelennek meg, a rendező-koreográfusnak, Bozsik Yvette-nek pedig kitűnő érzéke van hozzá, hogy a mozgással kitűnő karaktereket teremtsen. Mindehhez még egy csomó szellemes ötlettel – életre kelő játékok, távirányított kutya, elektromos robogóként „vágtató” paripa stb. – fűszerezi az előadást. A dal, a zene is számos stílusban szólal meg a rocktól, a swingig, a bluestól a hagyományos musicalig, és ironikus motívumként néhány ismert dallamfoszlány is dúsítja a muzsikát.

Az irónia amúgy is a darab erényére válik, sőt a figurák – ahogy Bozsik Yvette is elmondta – már-már szürreálisak. A groteszk elemek a felnőtteknek szórakoztatóak, a gyerekeknek mulatságosak. Említettem, hogy az előadás erőssége a mozgások kidolgozottsága, és e tekintetben is kiváló alakítással rukkol elő Krisztik Csaba. Hasonlóképp Mórocz Adrienn is, aki kedves és természetes Szélvész kisasszonyként. De mindenki a „helyén van” az előadásban, amelynek a szöveg, a tánc, az élő zene és az ének összhangja adja a ritmusát. A közönség pedig jól fogadta a Rozsda lovagot, s a jelek szerint még azt is megbocsátották, hogy egyik-másik szereplő dalszövegét nehezen lehetett érteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!