Hírek

2006.05.24. 12:32

A román sajtó szerint a hírszerzés dezinformált a madárinfluenza ügyében

Bukarest (MTI) - A román hírszerzõ szolgálat nem informált, hanem \"dezinformált\" a madárinfluenza ügyében, és \"közröhej tárgyává tette magát\" a hazai és a nemzetközi közvélemény elõtt - állapította meg a szerdai román sajtó.

Mórocz Zsolt

A bukaresti román napilapok - az egyetlen kivételnek számító, és sajtóvélemények szerint "az SRI nótáját fújó" Jurnalul Nationaltól eltekintve - egyhangúlag pellengérre tûzték, és megsemmisítõ bírálatnak vetették alá a hírszerzõ szolgálat kedden nyilvánosságra hozott jelentését a madárinfluenza romániai fellángolásának lehetséges okairól.

Az Evenimentul Zilei fõ kommentárja szerint "...a román hírszerzõ szolgálat nem informál, hanem dezinformál. Nem állít valamit, hanem sugalmaz, feltételezéseket fogalmaz meg, véleményt mond, és összetéveszti a pulykacsibéket a tyúkcsibékkel". A nagy népszerûségnek örvendõ lap szerint, "amit a jelentés szerzõi nem tudnak vállalni, felvállalják az információ kiszivárogtatásának haszonélvezõi".
Így történhetett meg, hogy a Jurnalul National keddi számának elsõ oldalán ez volt olvasható: "A madárinfluenza forrása: a Szlovákiából és Magyarországról tömegesen importált fertõzött élõ szárnyasok". Ettõl kezdve a görgeteg elindult, és kolosszális méreteket öltött. Magyarország a "szolgálatos ellenség", a külsõ ellenség, s a nemzeti érdek ellen irányuló külföldi összeesküvés hisztériáját újraélesztik, maximális sikerrel - írta az Evenimentul Zilei.

A Gandul címû napilap vezércikke - a sztálini korszakban koholt "zsidó orvos-összeesküvéshez" hasonlítva az SRI "jelentés-ügyét" - egyebek között ezt írta: "Mivelhogy a zsidók már ritkaságnak számítanak Romániában, az SRI a Securitate menüjébõl vett ínyencséget szolgált fel Basescu úrnak: a bozgorok, a boangenek (a magyarok román gúnynevei - a tud.), az Attila-fajzatok madárkóros pulykahadat küldtek ránk".
A lap a továbbiakban "félelmetesnek" minõsítette Traian Basescu elnöknek azt a Gandul által már "jó egy éve azonosított hajlamát, hogy a kommunizmus után a szekurizmust preferálja, amikor mindent a titkosszolgálatok segítségével akar megoldani". Végül Cristian Tudor Popescu lapigazgató kommentárjában arra a következtetésre jut, hogy a hatóságoknak a madárinfluenzával kapcsolatban tanúsított "kapkodására" az SRI "tájékoztató akciója" tette fel a koronát.

Az Adevarul rámutatott, hogy az SRI madárkórral kapcsolatos jelentését minden irányból támadások érik, a román ügyészség és rendõrség is cáfolja a járvány "importtézisét".
A Cotidianul úgy látja, hogy "az SRI-jelentés egy baromfi-komédia szereplõjévé vált", miután "Basescu profi szakértõi az influenzás pulykák röhejének tárgyává lettek". A lap kiemelte, hogy miután az SRI madárinfluenza-jelentése összetévesztette a csirkéket a pulykacsibékkel, "széles körû belföldi és nemzetközi vita robbant ki".
(Pro domo: a román szállóige - "a pulykák röhejévé válni" - értelme: közröhej tárgyává válni).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!