Hírek

2015.01.02. 14:20

A nyomozók nem felejtik a meggyilkolt Sümegh József nevét

Bár a Seuso-kincset nem róla nevezték el, mégis a legtöbb köze lehetett az ezüstkészlet megtalálásához az egykori római tartomány, Pannónia földjében.

Tóth Sándor

A tragikus sorsú Sümegh József nevét valószínűleg utca sem fogja viselni egykori lakóhelyén, Polgárdiban, sem máshol az országban. Mégis vannak, akik érdemesnek tartják őt figyelmükre, és névadójuknak választották.

Sümegh Józsefet közel három és fél évtizede karácsony előtt gyilkolták meg a máig ismeretlen elkövetők. Halálának legfőbb oka, hogy olyan kincsleletre bukkant az 1970-es évek közepén, amelynek híre később Európától Amerikáig bejárta a világot. A törékeny fiatalemberről mégis ritkán ejtünk szót, pedig életének és szenvedélyének több a hozadéka, mint a kitalált kalandhős, Indiana Jones-nak. A nevének pozitív megközelítésével is alig találkozunk. Ezért találtuk meglepőnek, amikor fénymásolt, kiragasztott fényképét a műkincsvédelmi zsaruk irodájában felfedeztük, a Seuso-ügy kapcsán a fővárosban járva. A fényképe alá egyszerűen ennyit írtak: In memoriam Sümegh József. Az emlékfeliratból csak akkor érthetünk meg valamit, ha tudjuk, a két és fél évtized alatt ennyi ideje nyomoz a rendőrség a Sümegh-gyilkosság ügyében mennyire összeforrt az üggyel foglalkozó nyomozók tevékenysége, élete a felderíthetetlennek tűnő bűnesettel és a Seuso-kinccsel. Ennek a páratlan kincsleletnek a megtalálója, áldozata, valahol az ő hősükké vált, gyilkosainak felderítése pedig a szenvedélyükké hisz ezzel nemcsak a kincs eredetét igazolnák, hanem igazságot is szolgáltatnának. Ma még nem tudjuk, az eset megoldásig mennyi van hátra, annyit viszont sejtünk, a műkincses rendőrök sokkal többet tudhatnak a titokzatos ügyről, mint amit a nyilvánossággal megoszthatnak.

Szeretnének többet tudni, és kincset találni az egykori Pannónia, a mai Magyarország földjében a Sümegh József Fémkeresős Klub tagjai. A 24 évesen meggyilkolt polgárdi fiatalember emlékét őrizve, ők az egyetlen olyan közösség, akik felvették a nevét. A fémkeresősök tevékenységének a törvény korlátot szab nálunk, ők mégis engedményeket kívánnak elérni, külföldi példákra hivatkozva az Egyesült Királyságtól az USA-ig, ahol az illetékes állami intézmények és a kincskeresők között szabályozott és eredményes együttműködés alakult ki. Szerintük Sümegh József az egyik leghíresebb kincsvadászához, Mel Fisherhez ő az elsüllyedt spanyol kincses galleon, az Atocha megtalálója hasonló dicsőségét és hírnevet is kiérdemelhetett volna. Nálunk mégsem lett a Seuso-kincs megtalálójából ünnepelt híres ember, és hős sem, hírnév helyett az életével fizetett.

Sümegh a sorsa jobbra fordulását remélte a kincstől,az azonban az nem hozott olyan változását az életében, mint amit várt tőle. Ennek egyik legfőbb, valójában reális oka, hogy nem bízhatott abban, az állam tisztességes árat fizet neki a beszolgáltatott leletért. Kerülő utakat keresett, hogy pénzhez jusson azokért a tárgyakért, amelyeknek az igazi értékét csak akkor ismerte fel, amikor már veszély fenyegette, a kincset tőle elorzók kivetették rá a hálót és az életét sem kímélték.

Vajon hányan vannak ma hasonló veszélyes helyzetben, milyen kincset rejtegetnek, és vajon miként segíthetnénk nekik?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!