Hírek

2014.09.04. 18:50

A Tolnai utcai iskola felvette Bory Jenő nevét

Székesfehérvár - A névadó várában már 15 éve rendeznek kiállítást az iskola tanulóinak alkotásaiból.

Tribolt Lajos

A Tolnai utcai általános iskola immár 15 éve állít ki a Bory-várban. A vizuális irányultságú iskola rendszeresen rendez tárlatot legjobb, legtehetségesebb diákjainak. A Vágyóczki-teremben csütörtökön megnyílt kiállításnak különös jelentőséget ad, hogy az intézmény szeptember elsejétől felvette Bory Jenő nevét.

Az intézmény pecsétjén már ez a név szerepel, ám mint a tárlatmegnyitón is elhangzott, a hivatalos névadó ünnepségre szeptember 19-én kerül majd sor. Az intézmény honlapján ezt írják: A székesfehérvári Bory-vár művészeti nevezetessége hazánknak, amelyet külföldön is ismernek. Bory Jenő ennek tervezésével és felépítésével építészként és szobrászként is maradandót alkotott. A vár a Guinness-rekordok könyvében is szerepel, mint a világ legnagyobb építménye, amit egy ember egymaga saját két kezével felépített.

Az iskolában egyébként tanították Palkovics Dánielt, Bory Jenő ükunokáját. Ám az intézményben nem csak rá büszkék, hanem az iskolából kikerült többi kiválóságra, köztük jónéhány hivatásos képzőművészre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!