Hírek

2016.04.02. 16:26

A most ovis alfákra vár a problémamegoldás

Érdekes beszélgetésnek adott otthont a héten az Igézőben tartott klub, a Nemekből – igenek. Az érdeklődők a generációs szakadékokat vizsgálgathatták.

Kocsis Noémi

X generáció, Y generáció, Z generáció. Gyakorta halljuk ezeket a kategóriákat, de nem mindig tudjuk, mi magunk vajon melyikbe is tartozunk. A határok elmosódottak, nem adekvátak, ráadásul nagyon is elképzelhető, hogy valaki egyszerűen nem illik bele a generációjának kijelölt „dobozba”.

Mi vár a különböző generációkra a munkaerőpiacon? – főképp ezt a kérdést boncolgatta a Nemekből – igenek klub háziasszonya, Egey Tímea pszichológus mediátor, valamint vendégei: Ruff Tamás szociológus, a Magyar Városkutató Intézet igazgatója és Bakos István, aki 15 évet töltött nemformális pedagógiával is, egyébként a Partnerség Program szakmai vezetője.

Ruff Tamás és Bakos István a Nemekből – igenek klub eseményén Fotó: Molnár Artúr

A magyar társadalom legnépesebb elemét a munkaerőpiacon a mai X generációsok teszik ki, tehát az 1970-es években, illetve az 1980-as évek elején születettek, 35 százaléknyit jelentenek a munkaerőpiacon megjelenők között. Ők az úgynevezett negyvenes korosztály, akik a ’90-es években világra jöttekkel ellentétben még digitális bevándorlóknak számítanak, hiszen a technológiai vívmányok közül a személyi számítógépet és az sms-írást preferálják.

Az utánuk jövő Y generáció tagjai már digitális bennszülöttek, a tabletek és okostelefonok készségszintű felhasználói, ők a szabadságot és a rugalmasságot helyezik előtérbe munkakereséskor és képesek kihasználni a munkahely adta előnyöket.

Az X generáció gyermekei a mai Z generációt alkotják, ők már egyértelműen technológiafüggőknek számítanak, bár a munkakereséskor leginkább a biztonságot és a stabilitást preferálják. Ők azok, akiknek legfőbb generációs élményük a gazdasági válság és a klímaváltozás, megélték az arab tavaszt és videoblogokból tájékozódnak, s gyakorta élnek mozaikcsaládokban. A munkaerőpiacon pedig leginkább gyakornokként vagy diákmunkásként jelennek meg egyelőre.

A jelenleg még csak óvodás Alfa generáció tagjaira hárulnak majd azok a problémák, amelyeket az előzőek nem tudtak igazán hatékonyan kezelni. A terrorizmus elleni küzdelem mellett a környezetszennyezési gondok lesznek a legszámottevőbbek. Felmerült a kérdés, hogy a mostani Y generáció egzisztenciális szorongásait átveszik-e az utánuk következő Alfák. Ruff Tamás úgy véli, az 1988 után születettek talán már nem hordozzák ezeket a félelmeket, ugyanakkor az Y generációsok – ha megkérdezik őket jövendőbeli terveikről – gyakorta válaszolják azt: ugyan, mire tervezzek? Elhelyezkedési problémáik mellett leginkább ezzel kell foglalkoznunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!