Hírek

2009.06.29. 02:29

A minisztérium is vizsgálódik a sukorói megaprojekt ügyében

Budapest, Sukoró - Folyamatban van a pénzügyminisztériumi vizsgálat a Sukoró határába tervezett megaberuházásügyében - jelentette ki a minisztérium sajtófőnöke.

Házi Péter

- Folyamatban van a pénzügyminiszteri vizsgálat a Sukoró határába tervezett Kings City beruházás ügyében - nyilatkozta Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium sajtófőnöke. Hozzátette: a tárca bekéri a beruházással kapcsolatos dokumentumokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től. 
A Fejér Megyei Hírlapban még pénteken jelent meg Bajnai Gordon kormányfővel készített interjúnk, melynek nyomán elindult a vizsgálat. A miniszterelnök lapunknak úgy nyilatkozott: kizárólag olyan fejlesztés jöhet létre, amely nem terheli a Velencei-tavat és környékét a még elfogadhatónál nagyobb mértékben. Egyetértett azzal, hogy sok, egymásnak ellentmondó információ, félinformáció került napvilágra a beruházással kapcsolatban. A tisztánlátás érdekében vizsgálatot kértem a pénzügyminisztertől, hogy történt-e szabálytalanság a beruházás ügyében az eljárás, vagy a területszerzések során - olvasható az interjúban. 
Korábban az MNV Zrt. értékesítési igazgatója, Császy Zsolt elmondta: közcélok megvalósítását, az útfejlesztéseket, valamint a Velencei-tó fejlesztését is gátolja az úgynevezett Sukoró-ügy, noha teljes mértékben jogszerű volt a sukorói, illetve az albertirsai és pilisi telkek csereügylete a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) és Joav Blum magyar- izraeli állampolgár között. A telekcserére azért volt szükség, mert a Joav Blum által birtokolt három - két albertirsai és egy pilisi - 182 hektár területű telek az épülő M4-es autópálya nyomvonalába esik. Miután a telektulajdonosnak joga van cserét kérni, mégpedig azon a területen, amit megjelöl, a befektető egy sukorói telket kapott. A Velencei-tó melletti 70 hektár területű telket az értékbecslő egymilliárd forintra értékelte, míg a Pest megyei ingatlanokat 787,4 millió forintra, ezért a befektető már a múlt év végén átutalta a különbözetet. Az igazgató megjegyezte, hogy a törvény értelmében csereügylet esetén csak az egyik félnek kell helyi lakosnak lennie, ezért lényegtelen Joav Blum lakhelye. A sukorói ingatlan földhivatali bejegyzését akadályozza, hogy az illetékes ügyész megóvta az állami tulajdonban maradó, több mint 2 hektár területű parti sáv földhivatali bejegyzését eljárási hibára hivatkozva. Ezért az érintett építésügyi és ingatlan-nyilvántartási hatóságok az ügyészi óvásra tekintettel visszavonták a telek átalakítására, azaz a parti sáv kialakítására vonatkozó határozataikat, és az eljárás megismétlését írták elő, ami jelenleg is tart. Joav Blum tagja annak az amerikai, izraeli, német és magyar üzletemberekből álló befektetőcsoportnak, amely a Velencei-tó mellett mintegy egymilliárd euró értékű turisztikai beruházást kíván megvalósítani. A területen szállodák és éttermek épülnének, valamint élményfürdő, golfpálya, fedett sípálya, kaszinó, továbbá egy szórakoztatóközpont is helyet kapna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!