Hírek

2017.06.12. 18:25

A mederkotrással megoldódhat egy régóta tartó probléma a Vasvári Pál utcában

BODMÉR - Mederkotrási munkálatok indultak a Vasvári Pál utca szakaszán, ám a helyszínen Balogh István, Bodmér volt polgármestere demonstrációt tartott. A helyszínre érkezésünkkor már nem volt nyoma a demonstrációnak, a dolgozók békés körülmények között végezték a munkájukat.

Laci Patrícia

A volt polgármester lapunknak elmondta, a patak Vasvári Pál utcai szakasza az önkormányzat tulajdona, a munkagépek mégis ott mentek a patakhoz, ahol már magánterület van, nem mellékesen az ő családtagjának a területe.

- Bodmér Község Önkormányzata évtizedek óta törvénysértő állapotot tart fent a bodméri patak partján: a vízgazdálkodásról szóló törvény előírja, a vízfolyás mellett legalább 3 méter sávot kell hagyni, hogy bármikor hozzá lehessen férni a vízmederhez. Viszont az önkormányzati területen lévő fák miatt nem lehet hozzáférni a patakhoz, így a mi ingatlanunk területén keresztül akartak tevékenykedni - vázolta fel a helyzetet Balogh István, aki hangsúlyozta, a polgári jogaival élt, amikor demonstrációt tartott a helyszínen, ugyanis véleménye szerint egy önkormányzat sem teheti meg azt, hogy nem tartja be a birtokvédelemről szóló törvényt. A mederkotrást pedig önkormányzati területről kellett volna megoldani valamilyen formában. Hozzátette, a demonstrálása nagyjából egy-két óráig tartott.

A helyszínen találkoztunk Czutor Lajossal, a település egyik képviselőjével, aki a demonstrációval kapcsolatban ezt mondta:

- Eleinte a lakosság nehezen akarta elfogadni a mederkotrás tényét, ugyanis aktívan működik nálunk a természetvédelem, A tulajdonosok nem értették azt, hogy más módon nem lehet megvalósítani a kotrást, volt több alternatíva, például a fák kivágása, de sajnos a medret más módon nem lehetett megközelíteni a géppel, de tudomásul vette a végére mindenki. Így úgy látom, hogy egy sikertörténetnek nézhetünk elébe, ezért meg kell köszönnöm, hogy a lakosság hozzájárult ahhoz, hogy meg tudjuk oldani a víz problémát .

Czutor Lajos elmesélte, hogy a település életében azért nagy dolog a mederkotrás, mert a Bodméri vízfolyás olykor megnehezítette a helyiek életét, például árvizek is voltak miatta:

- Végre meg tudjuk védeni a közműveket, többé nem veszélyezteti a víz az ingatlanokat, s a kerteket sem.

A munkálatok két-három héten belül véget is érnek a Vasvári Pál utca mentén, a képviselő elmondta, további pályázatokat is elnyertek, például egy teljes vízrendezésre.

- Lesz egy záportározónk is, illetve telkeket akarunk kialakítani azért, hogy helyben tudjuk tartani a fiatalokat - tette hozzá a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!