Hírek

2014.01.23. 16:40

A diplomásoknál nőtt a terhességmegszakítások aránya

Csökkent a terhesség megszakítást kérők száma. Igaz, a szülőképes nőké is csökkent.

Tribolt Lajos

A napokban a kormányhivatal megyei népegészségügyi szervezetének tájékoztatóján elhangzott egy mondat: csökkent a terhesség megszakítást kérők száma. Úgy gondoltuk, érdemes utána nézni az adatnak.

A népegészségügy megyei szervezeténél Polyákné Gulyás Erika vezető védőnővel beszélgetve kiderült, hogy a 2008-as adatokhoz képest 2012-re 18 százalékkal csökkent a megyében a terhesség megszakítások száma. Ennél is örvendetesebb, hogy 1,35 százalékkal nőtt a megtartott magzatok száma. Önmagában nem nem nagy szám, de életek vannak mögötte. A családvédelmi szolgálatok fő feladata éppen a magzatok védelme. A megyében Fehérváron, Dunaújvárosban, Móron és Bicskén működnek. Az első ügyfélfogadás anonim is lehet. Előjegyzés alapján fogadják a házasság előtti tanácsadásért, fogamzásgátlási tanácsokért és terhességmegszakítási szándékkal hozzájuk forduló nőket, párokat.

Ez utóbbi ügyben előfordul, hogy még tanácstalanok, riadtak, van hogy vitatkoznak a párok. A szolgálatnál elmondják nekik, milyen a magzati fejlődés, a megszületett gyermek után milyen szociális juttatások vannak, milyenek az örökbeadási lehetőségek. Nem titkoltan szeretnék rávezetni az anyát és párját, miért érdemes megtartani a magzatot. Ennek ellenére a döntés a nőé, a családé.

Amennyiben a magzat elvétele mellett döntenek, sor kerül a második egyeztetésre, amelynek legalább három nappal az első után kell lenni. Pontosan azért, hogy legyen idő mérlegelni a döntést.

Kíváncsiak voltunk, mi okozta a a megszakítások számának csökkenését. Nos, ezt pontosan nem lehet megmondani, de sokat mondó tény, hogy a fogamzó képes korú nők száma az elmúlt öt évben csökkent.

Ha a részleteket is megnézzük, kiderül, hogy a hajadonoknál 7, a házasoknál 30 százalékkal csökkent az abortuszt kérők aránya. Az általánost sem végzőknél 14, az általánost befejezetteknél 22, a középfokú végzettségűeknél 11 százalékkal csökkent az arány öt év alatt. meglepő lehet, de a diplomásoknál ugyanakkor 20 százalékos az emelkedés. Az ember nem gondolhat másra, mint a karrierépítés előtérbekerülésére.

A terhesség megszakítást kérők döntő többsége a súlyos válsághelyzetre hivatkozik. Ez utóbbi kategória azonban más és más lehet mindenkinél. Az abortusz most 29710 forintba kerül, ami csökkenthető indokolt esetben. A vezető védőnő azonban arról szívesebben beszél, hogy a terhesség fenntartását választók a babákat elhozzák hozzájuk bemutatni.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!