Hírek

2009.10.05. 10:31

A magyar méz renoméjáért aggódnak

Velence - Mozgalmas hétvégéje volt az agrárszakiskolának, elméletben és gyakorlatban is. Egy napot a mezőgazdasági szakképzésnek szenteltek, az ország minden szögletéből érkeztek tanárok. Két napon át méz-, virág-, sajt- és borkiállítás és vásár hívta a belépőket. Ez utóbbit hagyományteremtőnek szánták az alma materben.

Zsohár Melinda

A Méhészek Biokultúra Egyesülete kérte fel a velencei Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző iskola és Kollégium intézményét, hogy tartsanak közösen mézvásárt és virágkiállítást. Turcsányi Sándorné igazgató és munkatársai ezen őszi időben ezután évről évre meg kívánja nyitni az iskola kapuját, hogy megmutassák képzési profiljukat, s az agrártermékeket. A mézvásár és a bioméhészeti előadás különös aktualitást kapott, mert hetekkel ezelőtt röppent fel a hír, hogy antibiotikumot találtak magyar mézben, ami alaposan megingatta a termék ázsióját.

_ Nem mentegetőzöm a méhészek nevében, de azt tudni kell, hogy egy tonna mézben mutattak ki annyi antibiotikumot, mint betegség esetén mondjuk egy szem tablettával beveszünk _ szögezte le Nagy Gyula méhész, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) Fejér megyei elnöke, aki számos különleges mézével vett részt a vásáron. _ A nagyon érzékeny műszerek képesek kimutatni ilyen szennyeződést csupán. A magyar méz minősége kiváló, ez az egyszeri eset nem jellemző.

Nagy Gyula méhész, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) Fejér megyei elnöke

Érdekes jelenséget boncolgatott azonban Czédulás István bioméhész, aki édesapja rákos betegségben elhunyta után tért rá a bioméhészetre. Jelenleg szabadalmaztatás alatt állnak sajátos termékei, a biolekvárokkal hidegen vegyített biomézek.

_ A méhek 5-10 kilométerre repülnek nektárért és virágporért, behatárolható tehát, hogy valóban biomézet állítsanak elő, vegyszermentes növények meglátogatásával. Sajnos, a természeti és táji adottságok megváltoztatásával vannak helyek és időszakok, amikor megszakad a virágzó növények folyamatossága _ világított rá Czédulás István a magyarázatra. _ Néhány lelkiismeretlen méhész ilyenkor pótolja a méhektől elvett mézet cukorral és legrosszabb esetben borjútápszerrel _ mint történt ez a legutóbbi esetben. A tápszer pedig tartalmazott nyomokban antibiotikumot is. Ez azonban töredéke a többszáz becsületes méhésznek, hangsúlyozta a méhész.

A parlagfűirtás kapcsán az is elhangzott, hogy a kultúrnövények termesztése mellett a vadvirágok és virágos fák léte is fontos a mézelőállító rovaroknak, az allergéneknek kikiáltott gyomok, fűfélék, ősgyepek illatos és színes egyedei hasznos szerepet töltenek be a természetben. A parlagfű mellett sok esik áldozatul a gyomirtásnak. A biológiai sokféleség, idegen szóval a biodiverzitás manapság nem véletlenül emlegett kifejezés a természetért aggódók körében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!