Hírek

2014.09.10. 17:35

A magyar dal ünnepe - Programok, Martonvásáron, Székesfehérváron is

Országszerte megrendezik A Magyar Dal Napját a hétvégén. Martonvásáron szeptember 14-én, vasárnap A Magyar Népdal napját ünneplik. Fehérváron is lesz program.

Szabó Zoltán

A népdal napját idén júniusban jelentették be, a székesfehérvári vasútállomás várótermében, hangulatos flashmob, örömzene és -tánc, éneklés kíséretében. A Csík Zenekar martonvásári brácsásának, Kunos Tamásnak ötletét tárt karokkal fogadta a képviselőtestület. A kezdeményezés mellé állt a Fölszállott a páva ötletgazdája, Balogh Júlia is, a televíziós tehetségkutató egyik győztese, Kacsó Hanga Borbála pedig elvállalta a háziasszonyi szerepet. A magyar népdal napja egyik helyszíne a rendezvényközpont lesz, amelyet szeptember 12-én adnak át Martonvásáron, aznap Horgas Eszter Carmen lép fel a színpadon.

A Csík zenekar, Kacsó Hanga Borbála, a Buda Folk Band, Pál István Szalonna és bandája, a Punnany Massif, Romengo és Dresch Mihály adják meg a népdal napja rangját, és utcazenész, illetve kórus- és dalárda találkozót is rendeznek.

A program reggel 7 órakor kezdődik, termelői és kézműves vásárral. Fél tíztől különböző helyszíneken tart lovaskocsis ébresztést Gulyás László a zenészekkel. Népi játékudvarba és kreatív kézműves játszóházba várják a gyerekeket, családokat 10-től 18 óráig az Óvodamúzeum udvarán. Az utcazene is egész nap, 10-től 18 óráig szól a vásári forgatagban a Dózsa György úton. A kórus- és dalárdatalálkozó helyszíne 10-től 12 óráig a rendezvényközpont színpada. Gulyás László 10.30-kor tart előadást az égi világ hangszereinek meséiről a Dózsa György úton. Délben Martoni ebédhez szól a nóta , a cigányzenekari muzsika, énekel Mészáros János Elek. Térzene szól a kastélyparkban a városi fúvószenekarral 13.15-től, majd 13-30-kor Romengo és Dresch Mihály ad koncertet a rendezvényközpont színpadán. A kastélyparkban, a szigeten a rendkívül népszerű Csík Zenekar lép fel, 14 órakor. A Buda Folk Band 15 órától zenél a rendezvényközpont színpadán. A művészeti iskola és Százszorszép együttes tagjai 15.30-tól táncolnak a kastélyparkban, a szigeten. A Punnamy Massif 16.45-kor lép színpadra a rendezvényközpontban. Pál István Szalonna és bandája 17.30-kor a kastélyparkban, a szigeten teremtenek jó hangulatot, bevezetve a 18 órakor kezdődő Fölszállott a páva gálaestet.

A Magyar Dal Napjához kapcsolódó programot kínál Fehérváron A Szabadművelődés Háza is. A budapesti rockmúzeum kiállításának apropóján székesfehérvári zenészek, új és régi formációk jönnek össze, egy kis örömzenélésre, vasárnap 18 órakor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!