Hírek

2006.05.24. 16:24

A madárinfluenza a befektetõi aggodalmak részévé vált

London, Budapest (MTI/Reuters) - A részvénypiacok megingása, a nyersanyagárak mérséklõdése és a valutaárfolyamok erõteljesebb ingadozása mellett új kockázati tényezõ jelent meg a pénzpiacokon: a madárinfluenza járvány kirobbanásának veszélye.

Mórocz Zsolt

Az indonéz családot érintõ fertõzés, az emberrõl emberre terjedõ vírus híre egyes papírokat érzékenyen érintett, súlyosbította az ázsiai valuták helyzetét és növelte a biztosabb menedékül szolgáló kötvények iránti keresletet. Bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) még nem tekinti bizonyítottnak a H5N1-es vírus mutálódását, az indonéziai hír fokozott érdeklõdést keltett a pénz-és részvénypiacokon is a globális járvány esetleges kirobbanása miatt.

Az ázsiai valuták sorra vesztettek értékükbõl, az indonéz rúpia 3 és fél havi mélypontra zuhant, de gyengült a japán jen is a dollárhoz képest. Európában az aggodalmak kezdetben az államkötvények iránti keresletet fokozták, április eleje óta a határidõs Bund a legmagasabb pontjára emelkedett, ha késõbb süllyedt is egyéb hírek hatására. A részvénypiacon is érzékelhetõ volt a hatás: a British Airways kezdeti esését is azzal hozták összefüggésbe, hogy az esetleges járvány kihathat az utazásokra.

Általában a befektetõk és a piacok nyugodtan reagáltak a fertõzés hírére, de csak azért, mert ennek értékelése, az ez alapján történõ pozícionálás nagyfokú bizonytalanságokkal jár. A szakértõk szerint szerdán a pénzpiacokon nem történt más, minthogy a madárinfluenza a pénzpiaci bizonytalanságokat okozó események sorába lépett, ha nem is tekinthetõ még olyan erõs kockázati tényezõ, mint mondjuk az Iránnal kapcsolatos fejlemények, vagy az infláció alakulása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!