Hírek

2015.09.20. 17:33

Együtt ünnepelt magyar és görög

Beloiannisz - A szombaton megtartott III. Görög-Magyar Barátság Napján a két nemzet együtt ünnepelt.

Sebestyén Lilla

Megtelt Beloiannisz Fő tere a III. Görög-Magyar Barátság napján.

Az eddig családi körben megtartott rendezvény kinőtte magát: szeptember 19-én közel ötszázan élvezték a Pyrgos Egyesület által szervezett műsort, amelyben a tradicionális görög, tányértörős tánc mellett a csárdás is megfért.

Érkeztek Pécsről, Szegedről, Budapestről és természetesen a környező településekről is, és a nap végére egy fergeteges hangulatú ünnepség kerekedett, ahol a többség nem volt rest megmozgatni fáradt csontjait az ideiglenes táncparketten.

Tapsviharban tört ki a nagyérdemű amint elkezdtek a helyi anyukák táncolni, a Re-folk zenekar moldovai táncházat rendezett sokak örömére, az esti Pyrgos Showt pedig szintén nem lehetett megállni anélkül, hogy az ember ne keljen fel a székéből egy-két szám erejére.

Az ünnepség sikere mondjuk nem újdonság, ha Beloianniszról beszélünk: Tudni illik a görögök is, magyarok is remekül tudnak mulatni!

 

 

A Pyrgos Egyesület – görög zenekar és néptánc együttes – missziója, hogy fenntartsa és ápolja a görög néphagyományokat. Az általuk szervezett Görög-Magyar Barátság Napja is ezt a célt szolgálja, egy kis csavarral: – Mint tudjuk, Beloiannisz egy kis görög település, Magyarországon belül, így fontosnak tartjuk, hogy mind a két nemzet bemutassa kulturális örökségét ezen a rendezvényen, amelyet most harmadszorra sikerült megrendeznünk – mondta el Takács Katalin, a Pyrgos Egyesület „anyja”, akivel a színpad mögött már csak nagynehezen tudok beszélgetni: a déltől tartó őrületben ugyanis „valahol” elveszett a hangja.

– Tavaly előtt még egy kicsi, családias találkozó volt ez a rendezvény varázslatos hangulattal. Mára – azaz a szombati napra – egészen felfejlődött. Rengetegen jöttek el: Pécsről, Szegedről, Budapestről érkeztek hozzánk hogy belekostóljanak a görög és magyar népzenébe, -táncba. Így nagy itt a fennforgás, nem csodálom, hogy elment a hangom – mosolyog Kati, aki egyébként az előbb még a színpadon táncolt a Pyrgos szülőkkel, egy western stílusú produkciót adtak elő – mint kiderül –, most utoljára lehetett ezt tőlük látni. A nagy nap egyébként már fél egykor elkezdődött: a déltáji jóidőben a Los Andinos zenélt a Fő téren, csalogatta az érdeklődőket, a vasútról pedig kisvonattal szállították a vendégeket a rendezvényhelyszínére, ahol a tradicionális kenyérszelés után igazán beindult az élet, fellépő fellépőt követett. Énekelt Varga Petra, a Sárga rózsa magyar népdalkör, táncolt az Anatoli görög táncegyüttes a nagyvenyimi néptánccsoport és az Elefteria tánccsoport is, az emberek pedig csak érkeztek és érkeztek. Este hét órára már az egész Fő tér megtelt: a gyermekek fényrudakkal játszadoztak a lenyugvónap fényében, a felnőttek ették az igazi görög gyrost, a mennyei magyar kolbászt, a két ország zászlajának színeivel díszített mécsesek pedig bevilágították a teret. Hátul, a sátraknál egy népes családba botlottunk, akik nagyszülőkkel, testvérekkel, szülőkkel és unokákkal együtt jöttek el Mezőszilasról, illetve Budapestről. Borza Vass Veronika, kislányával a kezében meséli: nővére ott táncol fenn a színpadon, azért „vonult ki” az egész család, hogy őt megnézzék. Majd a mellette ülő, kisoroszlánra mázolt gyermekre mutat, az unokahúgára, aki szintén táncol két esztendeje. A kislány boldogan meséli, mennyi görög lépést sajátított már el. Röpke beszélgetésünk után kezdődött a Szombathelyi Kötélugró Klub műsora, akik – bátran mondhatjuk – elkápráztatták közönségüket elképesztő mutatványaikkal, még egy rekordkísérletnek is tanu lehettünk. A kötélbűvész lányok edzője elmondta: a csapat a világ minden táján járt már, köztük Görögországban is.

A kilenc órai tűzijáték után aztán eljött a koncert idő: fellépett a Re-folk zenekar, a Kredenc Együttes, és természetesen a hagyományos Pyrgos Görög Show és táncház sem maradthatott ki. A pontot az i-re Dobrády Ákos éjféli koncertje tette fel, akinek tiszteletdíját – meséli hálálkodva a főszervező – egy helybeli állta. Utóbbi gesztus jól mutatja: a barátság szó Beloianniszban nem egy gyakran puffogtatott frázis, hanem tényleges összetartást jelképez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!