Hírek

2014.04.05. 20:24

A királynő, aki a borokat szolgálja

A székesfehérvári Noé-hegyi Szent István Borlovagrend által szervezett IV. Öreghegyi Bormustra rendezvényen mutatkozott be a Borlovagrend legújabb királynője, Farkas Ágnes Virág.

Silye Sándor

Miközben töltötte a soros terméket a poharakba, mindenkihez volt néhány kedves szava, a feltett kérdésekre készségesen válaszolt és mutatta be az éppen aktuális borfajtát. A mustra szünetében beszélgettünk. Azzal kezdtem a kérdések sorát, hogy milyen boros előélete van?

– A nagyszüleim foglalkoztak a borokkal, földjeik voltak szőlővel. Később ezektől meg kellett válniuk, csak egy kis kert maradt szőlővel. Amúgy a Károly Gáspár Református Egyetemre járok Budapesten, a társaságunkat olyan fiatalok alkotják, akik szeretik a borokat.

– Hogy került kapcsolatba a borlovagrenddel?

– Édesanyám által, aki tagja a fehérvári borlovagrendnek. Nyáron elkísértem egyik rendezvényükre, és ott találkoztam a csapattal. Akkor még elképzelésem sem volt arról, hogy része leszek ennek a remek társaságnak, de megtörtént szerencsére.

– Melyek a kedvenc borai?

– E kérdés megválaszolásának alapvető feltétele maga az ember személyisége. Mivel szeretem az édes ízeket, a hárslevelű az egyik kedvenc. Kifejezetten szeretek többfajta hárslevelűt kóstolni, összehasonlítani őket. A különböző cuvéek is a kedvenceim közé tartoznak.

– A fiatalok általában szeretik a könnyed, gyümölcsös borokat, ezek szerint nem különbözik tőlük...

– Nem, talán csak annyiban, hogy nagyobb az érdeklődésem a borok iránt és igyekszem tudatosan válogatni a hegy levét, azt tekintve, mikor milyen fajtát kell fogyasztani.

Farkas Ágnes Virág igazi borkirálynőként mutatta be az aktuális borfajtákat a borbarátoknak, akik ezúttal is szívesen kóstolgattak (FOTÓ: TÓSOKI ATTILA)

– Jó fűszeres vörös húshoz, illetve halhoz mit szeret inni?

– Előbbihez vörös bort, nagytestűt, míg a halhoz lehet fehér bort fogyasztani, s azt is választom. Inkább a fehér borokat ismerem és szeretem, ezért a kék szőlőből készült nedűk között még nincs kedvencem. Egy éve ismerkedem ezzel, de amit kóstoltam, mind más-más élményt adott.

– Királynőként milyen célt tűzött ki maga elé?

– Nem lesz könnyű dolgom, hiszen az elődöm, Kiss Barbara jó, népszerű királynő volt, ráadásul a bor a szakmája. Az első feladat az, hogy valahogy megközelítsem a Barbi által felállított szintet. Szeretnék jobban belelátnia a folyamatokba, tény, a borlovagrend sokat segít ebben. Meg akarom ismerni a borospincéket, az itteni borokat, lesz dolgom e téren. A borlovagrend nagyköveteként diplomatikusnak kell lennem. Lehet, hogy nem mindennel értek majd egyet, de hát én borkirálynő és nem borszakember vagyok, ezért nézzék ezt el nekem. De meg akarok tanulni mindent, amit e világról tudni illik. Nem a bírálat lesz a dolgom, hanem a borfogyasztás, annak kultúrájának a segítése lesz.

– A borral való kapcsolata futó kaland lesz vagy hosszan tartó szerelem?

– El tudom képzelni a hosszú, nagy szerelmet Hiszen, mielőtt borkirálynő lettem, már akkor is érdeklődtem a borok iránt, ha ez nem így lett volna, nem kísérem el anyát augusztusban. Igaz, ha nem teszem ezt, most aligha érhetne az az öröm, amiben most részem van. Nagyon fontos, hogy mutassuk meg az embereknek, hogy a magyar bor nagyon jó, fel kell hívnunk mindenkinek a figyelmét a minőségi termékekre. Ezt vállaltam, ezt kell tennem.

– Ha egy év múlva színt kell vallania önmagának, mire mondja azt, hogy jó királynő voltam?

– Fontos, hogy emberekkel találkozzak, embereket ismerjek meg. Ez szerencsére nem áll távol tőlem, hiszen nyitott vagyok mindenki irányába. Ha a fiatalok között el tudom érni, hogy minél több féle jó minőségű bort kóstoljanak meg, és el tudom hitetni velük, hogy azok tényleg jók, már sokat tettem. De tudom, hogy sokat kell tanulnom. Júniusban túl leszek a sulin, utána jöhet az ismerkedés a borokkal, a hozzájuk kapcsolódó ismeretek elsajátítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!