Hírek

2013.09.13. 11:43

A kézművesség mesterei Sárosdon

Sárosd - A szomszédok sem maradtak távol a második alkalommal megrendezett kézműves találkozón. A helyiek még őrzik a régiek tudását, ápolják a megmaradt értékeket, hagyományokat. Sőt, már a fiatalabbaknak is megmutatják a kézműves mesterségek szépségét.

Miskei Anita

Sokan sokféleképpen látják, tudják, milyen is a csipkeverés, a szövés, a fafaragás. A régiek még tudták, milyen fontos szerepe van a kézműves mesterségeknek, sőt, a sárosdiak ma is fontosnak tartják, hogy megőrizzék a hagyományokat, értékeket. Éppen ezért rendezték meg az idei évben második alkalommal kézműves találkozójukat.

Takács Istvánné, a rendezvény lelke, motorja hosszú ideje kereste a találkozó lehetőségét. Amikor első alkalommal rendezték meg a helyiek munkáiból nyílott kiállítást, az egykori TSZ irodában kaptak helyet. A tárlat pedig olyan nagyszerűen sikerült, hogy végül a kiállítók, mesterek, kézművesek munkáik egy részét itt hagyták, s egy állandó tárlattal tisztelegnek a csipkeverés, tojáspatkolás, fafaragás, hímzés, szövés és más mesterségek előtt. Idén mára a Sárosdi Kézműves Egyesület rendezte meg a találkozót, melyre a környékbeli települések: Hantos, Nagylók, Sárkeresztúr, Seregélyes, Szabadegyháza, Zichyújfalu és természetesen Sárosd kézművesei hozták el legszebb műveiket, hogy megszemlélhesse mindenki, aki csak szeretné. A látogatókat pezsgő hangulat fogadta, s szinte mindenkinek kedve támadt ahhoz, hogy próbára tegye kézügyességét.

A látogatók kipróbálhatták a különböző technikákat, a kiállítók megmutatták mesterségük titkos fogásait (Fotók: Takács Istvánné)

Takács Istvánné elárulta, rendszeresen tartanak gyermekeknek is kézműves foglalkozásokat, mert van rá igény, s bizony akad olyan kislány, aki nem csak a gyöngyfűzés, de már a kosárfonás fortélyait is ismeri.

A tavalyi kiállítók mellett újabb kézművesek is bemutatkoztak, a kézimunka szinte összes ága képviseltette magát. Gyönyörű gobleinek, festmények, horgolt és vert csipkék, szőttesek, szinte minden megtalálható volt a tárlaton. De részt vett a sárosdi találkozón fafaragó, kosárfonó, arcképrajzoló is. A látogatók ki is próbálhatták a különböző technikákat, kosarat fonhattak, csipkét verhettek, horgolhattak, gyöngyöt fűzhettek, faraghattak, szőhettek, ha éppen ahhoz volt kedvük. Sokakat maradásra is bírtak - árulta el Takács Istvánné.

-  A kiállítók szívesen megmutatták mesterségüket minden érdeklődőnek. Közben a színpadon színvonalas műsor zajlott. Felléptek a Hantosi néptáncosok, a Nagylóki Népdalkörösök és a Bakakórus, a Sárkeresztúri Néptáncosok, a Seregélyesi Dance The-Life Táncegyüttes, a Néptáncosok és a Népdalkörösök,  Szabadegyháza Dalkörösei. Eljöttek még a Besnyői Szironta Együttes csengettyűsei. Zárásként pedig fellépett a frissen alakult Sárosdi Népdalkör, amely egy régi Sárosdi dallal mutatkozott be. A helyi népdalkör ráadásul nagy örömöt okozott, mert meglepetésként léptek fel fiatal és idősebb tagjaikkal. A találkozóról a fellépők sem siettek el, ők is körülnéztek és kipróbálták a foglalkozásokat - tette hozzá Takács Istvánné. Akitől azt is megtudtuk, hogy a kiállítók mindegyike versenyre bocsátotta egy munkáját, melyekre napközben lehetett szavazni. A találkozó végén kihirdették a közönségdíjast, aki Nagyfejű István lett gyufából készült makett házával.

- A rendezvény ideje alatt nem csak a községben élőket sikerült összekovácsolni, de a szomszédos településről érkezőkkel is jó barátságokat kötöttünk. A szervező egyesület célja egyébként éppen az, hogy a helyi és szomszédos települések kézművesei összefogjanak, közösen ápolják hagyományaikat, s adják tovább a fiataloknak. Erre jó példa van Sárosdon, hiszen jövőre talán már bőrművesünk is lesz, van olyan fiatal, aki ezt választotta szakmájául - árulta el Takács Istvánné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!