Hírek

2017.05.15. 14:35

Terveznek az ercsiek: a kerékpárút, a szépülő part segítheti a turizmust

ERCSI - Összességében 573 millió forinthoz juthat hozzá a város öt nyertes uniós projektnek köszönhetően. A közeljövőben kerékpárút és bölcsőde épülhet, megújulhat a Duna-part, az óvoda egyik épülete, és egy társadalmi program is útjára indulhat.

Bokros Judit

Régóta várt fejlesztések kezdődhetnek meg hamarosan a dunaparti városban, hiszen nemrég kiderült: öt uniós pályázatuk is nyertes lett. Ezek részleteiről érdeklődtünk Győri Máté polgármesternél.

Mint megtudtuk, a 43 millió forintos pályázat az egyik leromlott városi terület rehabilitációját, a társadalmi együttműködés erősítését szolgálja Ercsi Tótlik városrészében. Erre vonatkozóan két összefüggő pályázat volt, az egyik nyert, a másik elbírálása még folyamatban van. A 43 milliós projekt célja olyan képzések, találkozók, beszélgetések szervezése, amelyek a kultúrák közötti együttműködést szolgálják, erősítik. A programok révén szeretnék segíteni az integrációt és megszüntetni az előítéleteket. A még értékelés alatt álló pályázat pedig egyes utcák felújítását célozza, szintén az említett területen.

A kisgyermekes szülőknek jó hír, hogy bölcsőde épül a városban. Erre régóta van igény, és most már a törvény is elírja az intézmény létesítését bizonyos feltételek mellett. A tervezett helyszín a Fűzfa utca, s a bölcsőde kialakításával a Belmajor városrész rehabilitációja is megvalósulhat - mondta el Győri Máté, aki a várható nyitás időpontjaként 2018. szeptemberét említette. Erre a projektre 75 millió forint áll majd rendelkezésre.

Ugyancsak szinte ennyit nyert a város a Napfény Óvoda Dózsa György téri épületének energetikai korszerűsítésére. Ebben a falak hőszigetelése, fűtéskorszerűsítés, szükség esetén nyílászáró-csere munkálatai szerepelnek, az akadálymentesítés pedig kötelező. Ha ezzel elkészülnek, akkor végre az óvoda mindhárom épülete akadálymentes lesz - tette hozzá a polgármester, aki itt a jövő szeptembert látja a megvalósulás első lehetséges időpontjának.

A turizmus fejlesztését két nagyobb projekt szolgálhatja. Az egyik a kerékpárút, amelynek tervezett nyomvonala a kompkikötőtől indulna, és a városon át vezetne a Cukorgyári lakótelep mellett álló Szent Erzsébet kápolnáig. A főbb megállók addig: Köztársaság tér, Bajcsy-Zsilinszky utca, Eötvös utca, Dózsa György út, Cukorgyári lakótelep. Így tulajdonképpen a város két kapuja között vezetne át az út, amelynek köszönhetően többen láthatnák a szép, 20. századi Szent Erzsébet kápolnát is. Győri Máté itt megemlítette, hogy a projekt kapcsán, később tervezik a Dózsa György út felújítását, ám erre önkormányzati forrást kell keresni. A kerékpárút megépítését legkésőbb 2018-ban szeretnék befejezni a hozzá rendelhető 129 millió forintból.

Az idegenforgalom fellendítését, a helyiek jobb szabadidő eltöltési lehetőségeit szolgálja a Duna-part megújítása. Ehhez 250 millió forintot nyertek. A tervekben a Csónakháztól a kompkikötőig terjedő terület szerepel, a Köztársaság térrel a középpontban. A cél az volna, hogy minél nagyobb élet legyen ezen a részen, ahol minden korosztály találhatna magának aktív vagy passzív kikapcsolódási formát (például mezítlábas parkban). Felújítanák a Csónakházat, így az evezős sportok is nagyobb szerepet kaphatnának. A projekthez a tervező kiválasztása folyamatban van, a megvalósulás ideje még nem látható pontosan. Minden várható fejlesztésnél meg kell várni a szerződés aláírását, ezután kezdődhet el az érdemi munka - tudtuk meg Győri Mátétól.

A polgármester az utcák felújítása kapcsán, olvasói felvetésre azt is elmondta, hogy a Martinovics utca a következő pár év terveiben szerepel. A Duna-part felé vezető, szép kis utcában szeretnék megoldani a vízelvezetés gondját, majd macskakövekkel burkolnák. Ehhez azonban ugyancsak igen sok pénzre lesz szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!