Hírek

2015.05.31. 16:51

Tisztelgés a hősök, az áldozatok előtt - Martonvásári hősök napja

Martonvásár – Az Emlékezés terén mindkét háború hőseit és áldozatait idézték meg a jeles napon – szabadon és szívből. A múlt fájdalmai oldódnak fel ilyenkor a májusi zsongásban.

Zsohár Melinda

Szokatlan megvilágításba helyezte ünnepi beszédében Balázs Attila honvéd őrnagy, neves tatai katonazenész a május 31-iki Magyar hősök napját. A baloldali diktatúrában igyekeztek átnevezni és átértelmezni tradicionális ünnepeket, jelképeket. A Mikulás Télapó lett, Jézus születésnapja, a karácsony fenyőünnep, s a Hősök napja egyszercsak gyermeknappá avanzsált! Ez utóbbi azonban jó, maradjon részben továbbra is annak, fejtegette az egyenruhás emlékező, hiszen akkor a jövőről, s a szeretetről is szól az a nap, amelyiken a mi hőseinket és áldozatainkat siratjuk és magasztaljuk. Szép szavakkal, kiállításokkal, emlékművekkel, muzsikával, zászlófelvonással, tisztelgéssel.

Fotó: BBK

Tény: mindkétszer támadó háborúban vettünk részt, megnyerhetetlenül rossz oldalon álltunk, még ha őszinte fájdalommal és az igazságtalanság miatt elszántan is. Ám a honfiak, azaz ükapáink, dédapáink, felmenőink kötelességgel szolgáltak, s hitték: hazájukért hoznak áldozatot. A mai hős az, aki képes magában legyőzni a rosszat, s jót cselekedni - fogalmazta meg az őrnagy a szerinte a mának szóló üzenetet.

A martonvásári Emlékezés tere ékköve lett a városnak, a régi és az új ötvözésének építészeti megoldásaival, a mostanra felújított első világháborús emlékművel, a pompás növényekkel, a szerelmes Beethoven-szoborral, százados fákkal, csobogókkal. Gucsek István alpolgármester köszöntötte az ünneplőket, a régi-új Országzászló tartórúdján felvonták az angyalos-címeres lobogót a hagyományőrző katonák, az egykori egyenruhákban. Az első háborús emlékművön 97 martonvásári neve olvasható, 151 név a második világégés áldozatai: elesettek, elhurcoltak, eltűntek. A második világháború után pedig következtek a titkok, hazugságok, elhallgatások, a gyász is tilos volt.

A térről nyíló Beethoven-Brunszvik Központban viharos gyorsasággal készítettek egy kiállítást régi katonai egyenruhák másolataiból, s a helyiek háborús emlékeiből. Képeslapok, fotográfiák, kitüntetések, s a legmeghatóbbak, az egykor tábori képeslapok és levelek kinagyított másolatai. „Aranyos édes apikánk, mink jók leszünk, csak siessen haza!” Ez az 1916-ban keltezett levélidézet lett a mottója a kiállításnak, amit két kisfiú írt a frontra. Száz év oly messze van, de alig kéznyújtásnyira a mától az emlékezés időutazásán. Rácz István százados, katolikus tábori pap, Mészáros László alezredes, protestáns tábori esperes és Faith Áser rabbi, izraelita lelkipásztor imát mondott mindannyiunk lelki üdvéért. Az elődökért és az utódokért, s a békéért fohászkodva, mindenek felett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!