Hírek

2013.12.05. 14:43

A HPV-t teszik felelőssé a méhnyakrákért

Móron több mint félszáz, 2000-ben született helyi illetékességű leány részesül az önkormányzat jóvoltából HPV oltásban.

B. Kiss László

Várhatóan a közeli jövőben a humán papilloma vírus (HPV) elleni védőoltás is bekerül a kötelező védőoltások közé. Egyelőre azonban még nincs így. A HPV a leggyakoribb szexuális úton terjedő vírus, amelynek számos törzse van. Életük során az emberek nagy része átesik valamilyen – többé vagy kevésbé súlyos – HPV fertőzésen. Nemtől függetlenül fiúkat és lányokat egyaránt megfertőz, jellemzően a bőr, a szájüreg, a légutak, a nemi szervek és a végbél hámrétegében szaporodik és okoz megbetegedéseket. Onkogén típusai rákos elváltozásokat okozhatnak, az alacsony rizikójú törzsek pedig szemölcsös elváltozásokhoz vezetnek, mely hasonló gyakorisággal fordul elő mindkét nemnél. A humán papilloma vírust, pontosabban annak két törzsét, tartják felelősnek a méhnyakrákért, amely hazánkban évente több száz – más adatok szerint 1200 – nő életét követeli. A HPV ellen kifejlesztett védőoltás elsősorban a méhnyakrák megelőzésére szolgál, s akkor a leghatékonyabb, ha a szexuális élet elkezdése adják be a tinédzsereknek. A HPV okozta méhnyakrák, és az ellene kifejlesztett védőoltás néhány éve került a figyelem fókuszába. Mór önkormányzata 2008-tól biztosítja – mégpedig teljesen ingyenesen – a HPV elleni védőoltást azon 13 éves leányok részére, akik állandó lakhellyel rendelkeznek a kisvárosban. Az idei évben a 67 jogosult közül 53-an éltek a lehetőséggel. A HPV elleni védőoltás három részoltásból áll: a móri leányok november elején kapták az elsőt, és most kedden, azaz december 3-án a másodikat. A harmadik részoltás beadására a kisvárosban májusban kerül sor. Móron eddig összesen több mint háromszázan részesültek az ingyenes HPV védőoltásban – tudtuk meg a polgármesteri hivatalban.

Móron a két gyermekorvos, Csiffáry Éva (szemben) és Szilvási Erzsébet (hátul) adja be az oltást. Fotó: B. Kiss László

Székesfehérváron 2009 óta juthatnak ingyenesen a HPV elleni védőoltáshoz a városban lakó 12 esztendős leányok. Ez az idén 335 tinédzsert érint, miként arról a két héttel ezelőtt tartott sajtótájékoztatón beszámoltak. Ott hangzott el: a számunkra szükséges összesen 1005 darab oltóanyagot – közbeszerzési eljárás keretében – 16 millió forintból vásárolta meg a fehérvári önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!