Hírek

2013.01.17. 15:41

A honvédség visz vizet Tekerespusztára

Polgárdi-Tekerespuszta - A szociális intézményben az arzéntartalom mértéke a határérték ötszöröse, ez az elmúlt időszakban emelkedett meg jelentősen. A honvédség szállítja a tiszta ivóvizet.

Tihanyi Tamás

Az ivóvízminőség-javításáról, a lakosság egészséges ivóvízzel való ellátásáról európai irányelv rendelkezik, amely szigorította hazánkban a korábbi elvárásokat. Az Európai Bizottság az irányelvnek való megfelelés legvégső határidejét 2012. december 25.-ben határozta meg, jelezve egyúttal, hogy ott, ahol addig nem sikerül megoldani a helyzetet, a minőségjavító beruházások végéig  biztosítani kell a megfelelő minőségű ivóvizet. A kormány az átmeneti vízellátás biztosításával a Honvédelmi Minisztériumot bízta meg, a feladat végrehajtásáért a székesfehérvári MH Összhaderőnemi Parancsnokság a felelős, amely alárendelt katonai szervezeteivel az ország egész területén, 157 településen biztosítja a vizet napi rendszerességgel. Fejér megyében egyedül Polgárdi-Tekerespuszta, az ottani szociális intézmény érintett ebben a programban.

Vargha Tamás honvédelmi államtitkár és Domján László vezérőrnagy, összhaderőnemi parancsnok csütörtökön meglátogatta az intézményt, hogy tájékozódjon a körülményekről. A látogatók saját szemükkel győződtek meg a vízosztás végrehajtásáról és a speciális vízvételezési állapotban, saját kúttal, ám arzénos vízzel működő intézmény helyzetéről.

(Fotó: Lovász Lilla)

- Külön köszönöm a honvédek szakszerű és humánus, szerintem példaértékű munkáját, hiszen nálunk halmozottan fogyatékos és elmezavarral küzdő emberek élnek - jelentette ki Szilasy Katalin, a Fejér Megyei Integrált Szociális Intézmény igazgatója.

- A megoldást, amely átmeneti, itt és most a honvédség jelenti - mondta Vargha Tamás államtitkár. - Örülök annak, hogy elismerően nyilatkoznak a katonák munkájáról, hiszen ez is jelzi, hogy a honvédség nem elszigetelt része a társadalomnak, hanem együtt él azzal.

- Igyekszünk rugalmasan reagálni a kihívásokra, legyenek azok bármilyen természetűek - tette hozzá Domján László vezérőrnagy. - Jelenlegi feladatainkon túl is segíthetünk, ha szükség van ránk.

A Fejér Megyei Integrált Szociális Intézményben 249 rászorultat kell ivóvízzel ellátni, közülük 220 fogyatékkal él. A terület Polgárdi része, ám vízhálózata azzal nem áll kapcsolatban, víztároló vízműből megoldott a vízellátása. A jövőben a mezőszentgyörgyi hálózathoz csatlakoznának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!