Hírek

2006.06.07. 22:00

A HIV nem válogat

Székesfehérvár - Hazánkban a 2006-os adatok szerint 1297 nyilvántartott HIV-fertozött van, ebbol 511-nél alakult ki AIDS-betegség.

Mórocz Zsolt

A HIV-fertozöttek számát Magyarországon 1985 óta tartják nyilván, azóta az 511 AIDS-betegbol 276-an haláloztak el. Egy ideje megyénkben is tartanak AIDS-tanácsadást, most annak jártunk utána, ez hogyan muködik?
Mindössze ketten várakozunk az ÁNTSZ megyei épületének folyosóján, ahol az egyik ajtón vérvételt hirdeto tábla függ. Hétfo délelott van, ilyenkor lehet ingyenes HIV-szurést csináltatni. Én erre vállalkoztam, de azt csak találgatom, hogy a mellettem ülo férfi vajon mire vár, mivel itt más vérvizsgálathoz is vesznek le mintát. A portán egyébként nem kérdeztek semmit, csak annyit kellett mondanom vérvételre jöttem, így jótékony homály fedi valódi célomat.
Az asszisztensre kicsit várni kell, aztán eloször a férfire, majd pár perc múlva rám kerül a sor. Hosszas kérdezosködésre számítok, ám miután közlöm, hogy HIV-szurésre jöttem, csak annyit kérdez a hölgy van-e rá valami különösebb okom?
Mondom, hogy nem, csak a kíváncsiság. Tehát nem tartozom a veszélyeztetett kategóriába, legalábbis orvosi értelemben nem. Ezután már jöhet is a vérvétel, ami közben érdeklodésemre megtudom, hogy aznap ketten kértek elottem HIV-szurést. Amikor végeztünk, az asszisztens közli, hogy az eredmény iránt két hét múlva érdeklodhetem. Megköszönöm, és a vattát a vénámra szorítva távozok. Ennyi volt az egész, most már csak az eredményre kell várnom. Nem aggódom túlságosan. Nincs okom rá, mert nem vagyok veszélyeztetett. Azon azért elgondolkodom mi van, ha mégis...?
Lencsés Gyöngyivel, az ÁNTSZ megyei szervezete járványügyi osztályának vezetojével már az ingyenes AIDS-szurés és tanácsadás tapasztalatairól beszélgetünk. A program novemberben indult a megyei intézetben, és hivatalosan "councelling" néven fut, amelyet magyarul leginkább tanácsadásra, esetleg gondozásra fordíthatunk. Az intézet munkatársai közül négyen végezték el az erre felkészíto központi tanfolyamot. Arról tanultak, hogyan kell kezelni a HIV-szurésre jelentkezoket, és milyen tanácsot kell adniuk pozitív, illetve negatív eredmény esetén?
A foorvosasszonytól megtudom, hogy a szurésre több kategóriában lehet jelentkezni a letelepedok, az anyatejet adók, a munkavállalók és az önkéntesek vérét is vizsgálják. Idén január elsejétol annyi a változás, hogy a letelepedoknek már nem kell itt megjelenniük vérminta adásra. Engem foleg az önkéntes szurésre jelentkezokkel kapcsolatos tapasztalatok érdekelnek, így a doktorno ezt fejti ki részletesebben.
- Vérvételt lehet személyi adatokkal, illetve anélkül is kérni, ilyenkor anonim szurésrol beszélünk. Érdekes, hogy ez utóbbi nem jellemzo, tavaly mindössze húszan kértek névtelenséget és hatvanhárman adták meg adataikat az önkéntes szuréshez. Idén eddig névvel huszonegyen kértek vizsgálatot, és csak öten vállalkoztak anonim szurésre. Foleg a 18-38 éves korosztály jelentkezik, ezen belül a férfiak és a nok aránya körülbelül azonos.
Lencsés Gyöngyi elmondja szerencsére idén még csak negatív eredmény született, tavaly szurtek ki egy HIV-fertozött afrikai, és egy középkorú fehérvári férfit. Az AIDS bejelentési kötelezettséget egyébként még 1985-ben, a HIV bejelentési kötelezettséget pedig 1998-ban rendelték el. Azóta a megyében hatvan HIV-fertozöttet jegyeztek be, közülük tizenötnél már diagnosztizálták az AIDS-megbetegedést.
A tanácsadásra visszatérve a doktorno ismerteti annak menetét, vagyis azt a rövid procedúrát, amin én is átmentem. Kiderül, hogy a vérvétel elott egy beszélgetésre is sor kerülhet az asszisztens és a szurésre jelentkezo között, ha o a veszélyeztetett kategóriába tartozik (drogos, gyakran váltogatja szexuális partnereit, stb.). Ilyenkor megbeszélik vele a terjedési módokat, azt, hogy mennyire veszélyezteti magát illetve környezetét, valamint tanácsolják, hogy jöjjön el gyakrabban szurésre. Az eredmény kézhezvétele után, amennyiben az negatív, az illetot megerosítik abban, hogy helyes-e életvitele, és még néhány tanácsot adnak. Ha viszont pozitív az eredmény, akkor meg kell beszélni a további gondozás feltételeit, amit viszont csak Budapesten, a Szent László Kórházban végeznek. Ennek lényege, hogy az illeto állapotát ezután folyamatosan figyelik, három-négy havonta vért vesznek tole, és gyógyszerekkel kezelik.
Lencsés doktorno hozzáteszi, hogy ma már nagyon jók a HIV-pozitívak életkilátásai. Bár a fertozöttséget megszüntetni nem lehet, az AIDS kialakulása évekkel kitolható a különbözo antivirális kezeléseknek köszönhetoen. Az alkalmazott, kombinált terápia sokat fejlodött az évek során, így az immunrendszer gyengülése lassabban következik be. Mindenképpen fontos azonban, hogy a fertozött egyén a tünetmentes periódusban is járjon gondozásra. A doktorno említést tesz még az úgynevezett ablakperiódusról is. Ez azt jelenti, hogy a fertozodés után legalább két, de inkább hat-nyolc hétnek kell eltelnie ahhoz, hogy a teszt kimutassa a HIV jelenlétét. A kombinált teszt az, ami már körülbelül két hét után eredményes lehet, de mivel ez is túlérzékenyített, az eredmény lehet álpozitív. Ha ez az eset áll fenn, a vizsgálatot meg kell ismételni, akárcsak a valódi pozitív szurés esetén.
Lencsés Gyöngyi egyébként az állítja kellemesen "csalódott" az emberekben, mivel a szurésre jelentkezok a vártnál könnyebben nyílnak meg. Volt, aki szinte gátlások nélkül mesélte el kapcsolatát külföldi személlyel. A doktorno úgy érzi, aki elmegy a szurésre és a tanácsadásra, az valóban kíváncsi állapotára. Neki pozitív eredményt eddig még nem kellett közölnie, így nem találkozott HIV-fertozött elso reakciójával. Azt viszont mindenképpen fontosnak tartja ha valakirol kiderül, hogy vírushordozó, feltétlen mondja el partnerének, és küldje el ot is szurésre!
Miközben távozom az ÁNTSZ épületébol, arra gondolok még két hét, mire kiderül az eredmény. Valakinek, akinek van oka tartani a fertozéstol, valószínuleg szorongással telne el a várakozási ido. Én egyelore nem aggódom, bár jól tudom a HIV nem válogat...


Fotó Nagy Norbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!