Hírek

2014.04.08. 15:50

A házimacskák elszaporodtak

Székesfehérvár - Annyian vannak, mint égen a csillag, mégis alig látjuk őket. Ők a rejtőzködő életmódot folytató házimacskák, amelyek túlszaporodása nem csupán az emberi környezetre van hatással. A vadmacska populációt is korcsosítják .

S. Töttő Rita

 

Kiss Péter, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre

- A túlzott és ellenőrizetlen házimacskatartás hatására hamarosan teljesen kiszorul Magyarország faunájából a vadmacska populáció - hangzott el nem rég Kiss Péter, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi őre egyik előadásában. Azt ugyan mindenki tudta eddig is, hogy a házimacskák a kutyáknál is nagyobb ütemben szaporodnak, köszönhetően annak, hogy a macskák önállóbbak, nehezebb őket keretek közé szorítani, s ezáltal ellenőrzésük is nehézkes. Az emberi társadalmak perifériáján már évszázadok óta élnek kóbor vagy otthonukból időnként elkódorgó házimacskák, amelyekről azonban azt kevesen tudják, hogy ma már nem csak a saját fajtájukkal kerülnek közelebbi kapcsolatba, hanem a vadon élő őseikkel, a vadmacskákkal is. S hogy ennek mi a következménye? A természetvédelmi őr előrevetíti: elköszönhetünk a vadmacskáktól, ha így folytatódik

- Egyre nagyobb mennyiségben találunk az erdőkben házimacskákat, amelyek jelenléte már a vadmacskák létét is veszélyezteti - szögezi le a szakember. Ennek köszönhetően a házimacskák keverednek a vadmacskákkal, s úgynevezett hibridek jönnek létre. Ennek következtében pedig az eredendően tiszta vérű vadmacska állomány degradálódik, s a házimacska irányába tolódik el. Egyre
kisebb mennyiségben találunk több ezer évre visszavezethető vadmacskákat a természetben.

A Herosz Takarodó úti menhelye mint szinte mindig, most is tele van kidobott, kóbor házimacskákkal, amelyek jelentős része már házasodott vadmacskával is (Fotó: A szerző felvételei)

Ez a helyzet pedig mára odáig fajult, hogy már a külterületeken is több a házimacska, mint a vadmacska. A hibridek tulajdonságai pedig inkább hasonlítanak a háziasított macskáéhoz, mint a vadon élő társaiéhoz:

- Átalakul a testalkatuk, kisebb a testtömegük, más a színük, a koponya mérete is kisebb lesz, a szemfogak mérete változik - sorolja Kiss Péter, milyen változásokat tapasztalnak a vegyes házasságokból született hibrideknél. A hibrid faj más élőhelyet kezd el használni, egyre inkább a települések közelébe költöznek, pedig ők eredendően az erdőkben élnek. A házimacska, melynek őse a núbiai macska, kimondottan nagy területeken vadászott régen, a vadmacskák most láthatóan ezeknek a tulajdonságait veszik át. A hasonlóan nagy, nyílt területeken kezdik jól érezni magukat. Az erdőkben már szinte nem is érzik otthon magukat teszi hozzá a természetvédelmi őr, aki szerint három lehetőség van a jelenség visszafordítására: egy nagy kiterjedésű vadmacska rezervátum kialakítására lenne szükség, s ezzel párhuzamosan a tiszta genetikai állományú vadmacska populáció továbbszaporodásának elősegítésére és a házimacska állomány maximalizálására, ivartalanítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!