Hírek

2017.06.26. 16:10

Pusztavámi választás: a hat képviselő közül hárman vannak az újak

Ez év március 29-én - rendkívüli testületi ülésen - egyhangú szavazással feloszlatta magát a pusztavámi önkormányzati testület, mivel a polgármester és a képviselők között elmérgesedett a viszony. Az időközi voksolást vasárnap tartották, ahol polgármestert és önkormányzati képviselőket is választottak.

B. Kiss László

A június 25-i időközi helyhatósági választáson 2016 pusztavámi polgárnak volt joga az urnákhoz járulnia, ám ebből "csak" 63 százalék adott le érvényes voksot. Ezekből Lisztmayer János (független) 661, Zombó Norbert (független) 494, Gerlinger Tibor (független) 81, Forstnerné Novák Erzsébet (független) 35, míg Veres Péter (Munkáspárt) 6 szavazatot kapott.

A hat fős képviselő-testület így áll fel a következő választásig: Stettner Attila (678 szavazat), Ujj József Attiláné (627) ifj. Lisztmayer János (475), Frey Szabolcs (457), Pintér István (453), Stipsits Péter (442). A hat önkormányzati képviselő közül hárman vannak az újak.

Lisztmayer János, a régi-új polgármester lapunknak nyilatkozva elmondta: programjának fő stratégiai céljai változatlanok a 2014. évihez képest. A fő cél a bevételi oldalon új források felkutatása, források teremtése, a község értékenek és lehetőségeinek újragondolása. Továbbra sem létezik ennél fontosabb feladat, felelősség és kihívás az elkövetkezendő években - hangsúlyozta.

- Az elkövetkezendő időszakban döntést kell hoznunk, közösen a település lakóival a bányakárok kezelésének kérdésével kapcsolatban. Célszerűnek tartanám ifjúsági önkormányzat létrehozását. Az ebben a testületben tevékenykedő fiataloknak így lenne módjuk beletanulni az önkormányzati munkába - mondta el Lisztmayer János, akitől megtudtuk, hogy Pusztavám osztrák testvértelepülésén, Nickelsdorfban már működik hasonló grémium.

Az uniós pénzek előbb-utóbb elfogynak. Ezért az önkormányzatnak - úgymond - a saját lábára kell állnia, saját bevételi forrásokat kell felkutatnia. Ennek egyik lehetősége lenne az iparűzési adóbevétel növelése, amelynek - mint a polgármester elmondta - a felhagyott bányaterületeknek a gazdaság vérkeringésébe történő bevonása lenne az egyik lehetséges módja. Ezek ugyan állami tulajdonban vannak, de az esetlegesen itt letelepedő vállalkozások iparűzési adója az önkormányzat kasszáját gyarapítaná - nyilatkozta Lisztmayer János a Hírlapnak.

Nédó Géza, bkl

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!