Hírek

2009.03.24. 03:29

A harangszó is hozzá tartozott

Székesfehérvár - Harangozásról és iparűzési adóról is kellett döntenie. Négy évtized után idén nyugdíjba vonul a megyeházáról. A nemzeti ünnepen pedig kitüntették.

Tribolt Lajos

Rövid idő Kápolnásnyéken, Pákozdon és Sukorón - a tanácsi munka első vonalában. Azután 1969-től a megyei tanács. Bő egy évtizedig a költségvetési szervek ellenőrzése, majd a hatósági ügyek. Balassa Balázsnak (képünkön) négy évtizede munkahelye a megyeháza. A rendszerváltáskor a köztársasági megbízotti hivatalba került, amely később közigazgatási hivatal lett, legújabban államigazgatási hivatallá vált. Ő öt éve a hatósági főosztályt vezeti.

- A hivatalnoki munkát sokan szürkének, egyhangúnak tekintik...

- Lehet, hogy kívülről így látszik, de az akta mögött látni kell az embert, és már nem is olyan szürke az egész. Azért voltak kimondottan érdekes és sok-sok pénzről szóló ügyeink is.

- Mondana példát az előbbire?

- A Hírlap is írt arról, hogy a dunaújvárosi új templom harangjának hangja egyeseket zavart. A helyi jegyző úgy látta, az egyházra is vonatkoznak a szabályok, és korlátozta a hangerőt. Mi ezt másképpern láttuk, majd a megyei bíróság a jegyzőnek adott igazat. Végül a Legfelsőbb Bíróság mondta ki, hogy a harangozás a szabad vallásgyakorlás körébe tartozik.

- Milyen ügyekben forgott sok-sok pénz kockán?

- Néhány nagy magyar gazdasági társaság úgy gondolta, hogy nem kell iparűzési adót fizetnie, mivel az uniós szabályozás tiltja a többszöri forgalmi típusú adót. Ebben az ügyben az Európai Bíróság mondta ki a végső szót, s a mi álláspontunkkal megegyezően közölte: a cégeknek bizony a helyi törvények alapján kell adózniuk.

Balassa Balázs a nemzeti ünnep alkalmából a Köztársasági Érdemkereszt arany fokozatát kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!