Hírek

2016.05.30. 10:48

A harangba és a rádiótoronyba is becsapott a villám - éjjel indult el a harang

Székesfehérvár – Nem múlt el nyomtalanul az éjszakai vihar – a villám több helyütt is becsapott, számos kár keletkezett. „Megbolondult” a templom harangja és a rádió is elnémult egész délelőttre.

Sebestyén Lilla

Extra mennyiségű villám sújtott le hétfőre virradó éjjel a városra, melyek közül legalább kettő komoly következményekkel is járt. Aki a belváros közelében él, éjfél előtt hallhatta, ahogy az egyik templom harangja elindult és legalább fél órán keresztül harangozott. Mint később kiderül – Kovács Jenő órás a feol.hu kérdésére elmesélte -, sokáig nem találták a Petőfi utcai szeminárium templom bejáratának kulcsát, ezért tartott hosszabb ideig a harangozás.

A fotó a vasárnap éjjeli viharról készült, szintén egy templom tornyánál kapta le a fotós a villámot
Fotó: Tar Károly

- Felhívtam a papi otthont és azt javasoltam, hogy áramtalanítsák a kapcsolószerkezetet – mondta, ahogy azt is: a villám sújtotta templomtorony eme szerkezetét talán ki is kell majd cserélni.

Hasonlóan pórul járt a Bányatónál található rádió szerkesztőségének tornya is, ahová szintén becsapott a villám.

A Fehérvár Rádióban cserélik a meghibásodott adót

- Az elektromos hálózatba csapott bele a villám, a hiba elhárításán folyamatosan dolgoznak – árulta el Radetzky András, a rádió tulajdonosa. Itt komolyabb kár keletkezett, hiszen nem csak a rádióadás szolgáltatását tette lehetetlenné a káresemény, hanem más internetszolgáltatók sugárzását is, amelyek bérlik a város egyik legmagasabb pontján található tornyot. A rádióadás a munkáltok idején szünetel.

Azonban nem csak hazánkban tombolt vihar: Németország déli részén több tartományban évtizedek óta nem tapasztalt erősségű zivatar pusztított, helyenként 1-2 óra alatt annyi eső esett, amennyi máskor hetek alatt. Székesfehérvár partnervárosában, Schwäbisch Gmünd településen meghalt egy tűzoltó, amikor ki akart menteni egy vasúti aluljáróból egy embert, akinek később már csak a holttestét tudták kimenteni,

A megyében szerencsére nem sérült meg senki a vihar miatt, de ahogy a mondás is tartja: Jobb félni, mint megijedni.

– A villám mindig a legmagasabb fába, épületbe csap bele. Épp ezért csak azt kell megjegyeznünk, ha menedéket keresünk a vihar elől, próbáljuk meg behúzódni a legkisebb fa alá. Ha esetleg egy mezőn érne minket utol az égzengés, hasaljunk le, ne mozogjunk – tanácsolja Pataki Zita, meteorológus, aki azt is elmondta: az a zivatar mely vasárnap éjszaka érkezett nyugatról a megyénkbe egy nagyon jól előre látható vihar volt. Sőt, a légtömeg minősége, – például a benne található vízmolekulák nagysága alapján – arra is lehetett következtetni, hogy a villámok tekintetében nagyon intenzív lesz.

– A zivatarok kialakulása egy viszonylag hosszú folyamat, egy hatalmas, több kilométerre felnyúló felhőtorony keletkezik: amit szabad szemmel is lehet látni. Az, hogy hány cellás a vihar, szintén az „oszlop" alakulása közben dől el. A vasárnap éjszakai zivatart ugyan szabad szemmel nem láthattuk, a vihar hossza alapján egészen biztos hogy több cellás volt – mondta el az időjós.

A szakembertől azt is megtudtuk: a villámokat alapvetően két kategóriába soroljuk: azok, melyek felhő és felhő között keletkeznek és azok melyek a felhő és a föld között. Azt lehetetlen megjósolni, hogy melyik fog bekövetkezni, de az általánosan elmondható, hogy a villámok közel hetven százaléka nem csap le a földre.

– Az égzengést ilyenkor az okozza, hogy az elektromos kisülés annyira felhevíti a levegőt, hogy az hirtelen kitágul és összeütközik a környező légtömegekkel. Érdekesség, hogy ezt a robbanó hangot akár huszonöt kilométerről is hallani lehet. Ha távolabb vagyunk a villámtól, már csak a morajlás jut el hozzánk– magyarázza Pataki Zita.

A meteorológus szerint érdemes számolni a másodperceket a villámlás és annak hangja között, mert így megtudhatjuk, körülbelül mekkora távolságra vagyunk tőle.

Bár, az igazsághoz hozzá tartozik, hogy egyes felhő-felhő közti villámok akár ötven kilométeresek is lehetnek.

– A vasárnap éjjeli vihar abból a szempontból szerencsés volt, hogy éjszaka ért el hozzánk, de a hét második felében számítanunk kell hasonló zivatarokra nap közben is – tette még hozzá a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!