Hírek

2009.07.09. 02:28

A gödör tabu, tart a vizsgálat

Lovasberény - Kéttucatnyi napirendi ponttal hosszúra nyúlt a berényi képviselőtestület hétfői ülése - igaz, több, a község életét jelentősen érintő kérdésben kellett dönteniük.

Kocsis Noémi


A gödör-ügyben a rendőrségi vizsgálat lezárulásáig nem várhatók döntések
Fotó: Szabó László

A költségvetés módosításával és az általános iskola kérelmeivel kezdődött az ülés (az intézmény nemrég felszerelésre nyert pénzt egy pályázaton, orvosi szobát szeretnének ezekkel berendezni, utóbbi kialakításával kapcsolatos egy egyik igény). A képviselők döntöttek a tornaterembérlet emeléséről is.

Az egyik, eddig is sok vitát kiváltó helyi ügyben, a Diósi-árok (népszerűbben: a gödör) rekultivációja kapcsán szólalt fel a jegyző. Koncz László elmondta: igaz, a közigazgatási hivatal kijelölte az eljárást lefolytató jegyzőt (a székesfehérvárit), ám minden bizonnyal kötelezettség megállapításával zárul majd a vizsgálat, addig pedig érdemes lenne intézkedni, a területen érintett tulajdonosokkal együttműködést kezdeményezni. Sürgetné a rekultivációt, mert a szakértői vélemény szerint az ivóvízbázist is veszélyezteti a jelenlegi helyzet, érvelt Koncz. Schieder László polgármester leszögezte: a jegyzői, valamint az ő bejelentése nyomán kezdeményezett rendőrségi és ügyészségi vizsgálat lezárultáig a Diósi-gödör tabu, amíg ezekben nincs eredmény, sem munkálatok, sem döntések nem érinthetik a területet. A hallgatóság, a jelen lévő berényiek nehezményezték, miért nem lehet tudni a jelenleg birtokon belül lévő magánszemélyről, terveiről, hiszen így a lakosok nehezen tudják követni, mi lesz a gödör sorsa. Kié is a gödör, kérdezte az egyik hozzászóló.

Némi polémia alakult ki a csatornázás pályáztatásának kérdésében, a pályázat elkészítésére felkért cég képviselőjét többedszerre nem tudták meghallgatni, így sok kérdés tisztázatlan maradt. Jelen volt viszont a főző/tálalókonyha tervezésével megbízott szakember, ő vázolta elképzeléseiket. A továbbiakban a többi között civil szervezetek, illetve programok támogatásában döntött a testület: 250 ezer forinttal támogatják a Vértestérségi Nemzetőrök Egyesületét, a hétvégi lovasnap megszervezését pedig hatvanezer forinttal. Szó volt még az ülésen a Cziráky-körpincéről, ezt a jelenlegi bérlő visszaadná az önkormányzatnak, a testület a rendbetétel mikéntjéről is határozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!