Hírek

2013.05.06. 19:16

A gazdasági és települési érdekek ütközése

A mátyásdombi felső tagozat sorsáról írott cikkünk után többen jelezték, hasonló a helyzetük. Nos, most közreadjuk a fejlesztési terv szerint érintett települések listáját.

Tribolt Lajos

A kihasználtság és a rendelkezésre álló demográfiai mutatók szerint átgondolásra javasolt a tanulócsoportok számának csökkentése, illetve a felső tagozatos köznevelési feladatellátás felmenő rendszerű átszervezése. Átszervezés esetén szükséges megvizsgálni és megszervezni a tanulók szállítását - olvasható a fejlesztési terv vonatkozó részeiben. A felső tagozatban az osztályok létszáma nem éri el a törvény által előírt minimumot az alábbi településeken:

Alcsútdoboz, Bicske (József Attila Általános Iskola és Speciális Szakiskola), Tabajd (egyházi fenntartás), Vértesboglár, Beloiannisz, Dunaújváros - Rosti Pál Gimnázium (Általános Iskola), Kisapostag.

Az enyingi tankerületben a felső tagozatban az osztályok létszáma eléri a törvény  által előírt minimumot minden településen, ahol jelenleg általános iskola működik.

Rédli Katalin beloianniszi tanítónő tavaly volt második a tanítási versenyen. A diákjai felsősök lesznek (Fotó: Pati-Nagy Bence)

A további települések, ahol kisebb a létszám: Sukoró, Vereb, Zichyújfalu, Baracska (egyházi fenntartás), Ercsi (magán fenntartás), Gyúró, Martonvásár: a Pápay Ágoston Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és Diákotthon, Csákberény, Csókakő, Fehérvárcsurgó, Mór: Gárdonyi Géza Általános Iskola gyógypedagógiai tanterv szerinti oktatást folytat, Füle, Jenő, Mátyásdomb, Alap (hosszabb távon nem éri el), Alsószentiván (magán fenntartású), Hantos, Nagylók, Sárbogárd: a Kossuth Zsuzsanna Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény. Csősz, Gánt, Magyaralmás, Sárkeresztes.

Tilhof István mátyásdombi polgármester írta Hoffmann Rózsa államtitkárnak (és a miniszterelnöknek is) megküldött levelében, hogy  "egy nagyvárosoktól távol eső kistelepülés jövője nagyon nagyban függ attól, hogy van-e a településnek általános iskolája, óvodája... Egy halálra ítélt településen egyenesen lehetetlen ingatlant eladni, ami modern röghöz kötésnek is nevezhető... A használatra átadott épület a településé, ami kihasználatlanság esetén értékesíthetetlen, más jellegű felhasználására nincs igény, jelentős átalakítására pedig fedezet nincs, így egy teljesen felújított épület válna az enyészet martalékává."

Azért idéztünk a levélből, mert több név nélkül nyilatkozó polgármester hasonló aggodalmakat fogalmazott meg. A témát folytatjuk majd, terveink szerint az illetékes megszólaltatásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!