Hírek

2012.11.26. 11:08

A gazdaság gerincét adják

Székesfehérvár - A hazai kisvállalkozások is lehetnek sikeresek, ha tevékenységüket a tudásra alapozzák, gyorsak, hitelesek és innovatívabbak. A piac versenyképes szereplői lehetnek.

Miskei Anita

- Mindig arra biztatom a hallgatóimat, akiben van bátorság, s szeretné megvalósítani önmagát, vállalkozzon - vágott bele előadásába Csath Magdolna egyetemi tanár a Kodolányi János Főiskolán. Beszélt a  kis- és középvállalkozások (kkv-k) helyzetéről, szerepéről a hazai és az Európai Unió gazdaságában:

- Miért jók, fontosak valójában  a kkv-k? A válasz egyszerű: napjainkban mikrovállalkozásnak tekintjük azokat a  cégeket, melyek tíznél kevesebb főt foglalkoztatnak. A kisvállalkozásokban a foglalkoztatottak száma legfeljebb 50 fő, míg a közepes vállalkozások 250-nél kevesebb dolgozónak adnak munkát. Az európai cégek 99 százaléka a kkv-k csoportjába sorolhatók. Ráadásul minden 10 vállalkozásból kilenc mikrocég. Tehát a magánszektorban 3 állásból kettőt biztosan a kis- és középvállalkozások biztosítanak számunkra - utalt Csath Magdolna a kkv-k erős szerepére, jelenlétére.

Az előadóban megjelent hallgatóknak, vállalkozások képviselőinek azt is elmondta, a tapasztalatok szerint az új állások 85 százalékát az unióban a kkv-k teremtik meg, épp ezért kell fontosságukat minden pillanatban hangsúlyozni. Az európai gazdaság gerincei, motorjai még a válság idején is - tette hozzá az előadó. Azt is elmondta, szemben a nagyvállalatokkal, a kisebbek rugalmasabbak, nyitottak az innovációra, az új partnerségre, képesek közelebb kerülni a vevőkhöz is. Nyugat-Európában, elsősorban Németországban és Ausztriában a családiasság, a közös munka a cél.

Csath Magdolna szerint a kisvállalatoknak is stratégiát kell alkotniuk, hogy sikeresebbek legyenek (Fotó: Nagy Norbert)

- Hazánkban baj van a kisvállalkozói szektorral, hiszen csak ígérik, hogy helyzetbe hozzák ezeket a piaci szereplőket. Tipikus gond azonban az óriási bürokrácia, az adók, az egyenlőtlen piaci feltételek, s a támogatások, hitelek és a bizalom hiánya. Ez az oka annak, hogy egy mai, frissen végzett, felkészült, pályakezdő fiatal a nagyvállalati szektorban keres először munkát, ahelyett, hogy egy kisvállalkozásban valósítaná meg önmagát. Az unióban, s a világban ez másként van, a kicsik innovatívak, képesek az újításokra, s ezt a nagyobbak megveszik igény szerint - mondta Csath Magdolna. Azt is kiemelte, hogy a hazai kkv szektor egyik fő hibája, hogy kényszerből alakult:

- Ezek olykor sikeres, máskor sikertelen vállalkozások. Pedig a tudás, a műszaki kultúra, amit sokan őriznek, a siker egyik kulcsaként szolgálhatnak. Azonban nem tudják menedzselni magukat, s nem mernek nőni, külföldi partnerek felé nyitni - mondta a szakember, aki néhány tanulmány eredményét is megosztotta hallgatóságával:

- Az egyik bank felmérése szerint a kereskedelem és mezőgazdaság területén tevékenykedő kisvállalkozások halvány optimizmusa figyelhető meg. Egy másik felmérés pedig arról tanúskodik, hogy a folyamatos jogszabályi változások és a bizonytalanság miatt visszaestek a hazai vállalkozások. Az unió egészében stagnálás jellemezte a 2011-es évet a kkv-knál, de a válság ellenére tavaly is, idén is jól teljesítettek.  S még sikeresebbek lehetnek, ha a tudásintenzív területen szárnyalnak.

Majd a hazai kkv-k esélyeiről szólva elmondta: ha csökkentenék az adminisztrációs terheket, s a NAV nem "állna" a kkv-k sarkában, fellélegezhetnének. Ugyanakkor a hazai piac alakulása az életszínvonal alakulásától függ, míg a külföldi piacokra való betörésnél az a kérdés, képesek-e kihasználni a lehetőségeket - emelte ki Csath Magdolna. Hozzáfűzte, ha elhiszik a kicsik, hogy versenyképesek, tudásra alapozzák tevékenységüket és hitelesek, nyerhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!