Hírek

2017.01.14. 22:05

A fiú, aki nem adja fel az álmait

Gyakran látom az utcán: ügyesen siklik kerekesszékével. Eljár bevásárolni vagy csak felfedezni a várost. Herzán András szereti a zenét, a számítógépes játékokat: a Viktória központ népszerű beszélgetéssorozatán ő kezelte a technikát. De nem csak ezeken az esteken volt alkalma hírességekkel megismerkedni.

Gábor Gina

András egyik felejthetetlen, nagy élményének azt tartja, amikor néhány éve talál-kozhatott Jean-Claude Van Damme-mal, a legendás akciófilmek sztárjával.

A Viktória központban előzékenyen, magabiztosan vezet fel a szobájába. Nem tudom megelőzni, a kerekesszékben ülve is fürgén, gyakorlottan hívja a liftet, nyitja az ajtót... Az utcán is nagyszerűen tájékozódik, tapasztaltan közlekedik. Ez nem csoda, hiszen Herzán András már Budapesten is önállóan járt-kelt. Néhány éve költözött Fehérvárra a nagynénjével, aki szeretett volna Andrásnak olyan helyet találni, ahol biztosított az ellátása, és ahol hasonló állapotú, helyzetű emberek között élhet. András a születésekor sérült meg, egy agyvérzés miatt vált mozgásában korlátozottá. De büszke arra - tegyük hozzá, joggal -, hogy nem szorul komoly segítségre, hiszen ahogyan ő fogalmaz: kilencvenkilenc százalékban ellátja magát.

András ma, a szobájában: számítógépezik és sok zenét hallgat
Fotó: Molnár Artúr

- Négyéves koromtól élek a nagynénémmel, Marikával. Ő nevelt, ő kísért hajdan az iskolába is. Volt idő, amikor még járókerettel, bottal tudtam menni, 16 évesen kerültem a kerekesszékbe - meséli András a szobájában, ahol a számítógép és a CD-k sejtetik a hobbiját. A polcon pedig a főhelyen áll a közös fénykép a neves sztárral.

S hogy miként sikerült találkoznia Van Damme-mal? Nos, el kell árulnunk, hogy András nagynénje a magyar televíziózás egyik neves alakja: a póztalan Balogh Mari, aki arról híres, hogy riporterként mindenkivel megtalálta a hangot. Nos, hajdanán Balogh Marit a Magyar Televízió 50. születésnapja kapcsán meghívta a műsorába Friderikusz Sándor. Mari pedig tudta: a show-manhez elígérkezett Jean-Claude Van Damme is. Ezért azzal a feltétellel vállalta a szereplést, ha cserébe András találkozhat a sztárral.

S hogy honnan ered András rajongása? Erről a nagymamája tehet - viccel András -, ő volt ugyanis, aki hajdanán meglepte őt egy videofilmmel: ez volt a Véres játék - Van Damme főszereplésével. András ezután vált a színész rajongójává.

Azt meséli, Van Damme azonnal ráállt a találkozóra, és már a stúdió előtt őt kereste: mindenki mást félretolt. Rögvest átadta Andrásnak az ajándékát is: egy dedikált pólót és az Oroszlánszív című filmet - szintén dedikált borítóval. Majd intett: a műsor után folytatjuk . Így is lett, akkor készültek a fényképek: és csodaszép feleségét is bemutatta Andrásnak...

Sok éve ennek, de András megjegyzett minden részletet, és ma is boldogan mesél róla. Ennek kapcsán arról faggatom, nem sajnálta-e otthagyni a régi életét és Pestet?

Friderikusz Sándor és Jean-Claude Van Damme társaságában: a világsztár boldogan váltotta valóra egy mozgássérült fiú legfőbb vágyát

- Egy kicsit féltem, hogy idegen lesz itt minden. De ma már nem mennék vissza - mondja András, aki csak dicsérni tudja a fehérvári autósokat. Megesett, hogy nagy volt a forgalom, és valaki meglátta, hogy András nem tud átkelni az úton, ezért megállt, és segített. Előfordult, hogy virágot vett a boltban, de a zebrán leejtette. Mire egy autós bekapcsolta a vészvillogót, kiszállt a kocsiból és felszedte a virágokat. Mindez egyfelől azt igazolja, hogy rendesek a fehérváriak, de azt is, hogy András mindenkiben rokonszenvet, szimpátiát ébreszt. Ő maga is bizalommal, őszinte érdeklődéssel fordul az emberekhez. A gyerekeket különösen szereti, boldog, ha megállítják, kíváncsiskodnak, hogy működik a kerekesszéke... Azt mondja, Fehérváron leginkább a vele hasonló korú emberek társasága hiányzik. Jó lenne barátságokat kötni, ismerkedni.

A 35 éves fiatalember el-árulja: romantikus alkat, nem véletlen, hogy a legszívesebben Eros Ramazzotti dalait hallgatja. S az a legfőbb álma, hogy párra talál. Egy korban hasonló, vékony testalkatú, kedves lányra vágyik, olyanra, aki őt elfogadná. A legfontosabb, hogy az lány - akár bottal jár, akár kerekesszékes - szintúgy képes legyen 99 százalékban ellátni magát, akárcsak András. Azt az egy százaléknyi segítséget meg lehet oldani - ha 100 százalékos a szeretet és a megértés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!