2017.07.19. 15:45
A dinnye most aranykorát éli - Piaci körkép
SZÉKESFEHÉRVÁR - Beindult a dinnyeszezon! Az őstermelői piacon is többen keresték a frissítő nyári gyümölcsöt, de nem is véletlen, hiszen pont ebben az időszakban a legédesebb.
A dinnyeszezon közepette nem csoda, hogy az őstermelői piacon többen cipeltek magukkal görögdinnyét hazafelé: ki egy negyedet, ki egy egészet, sőt, volt olyan is, aki több darab 6-8 kilós dinnyét is megvásárolt az árusoktól.
Oláh Józsefné cecei őstermelő sem panaszkodhatott, mikor ott voltam nála, többször percekre meg kellett állítanom a beszélgetésünket, ugyanis mindig volt nála egy kedves vendége. Oláh Józsefnének meg is van a törzsvásárlói köre, de ez nem is csoda, ugyanis az árus már 40 éve dinnyéket árul a piacon.
Képünkön Oláh Józsefné cecei őstermelő
Fotó: Laci Patrícia
- A finom dinnye egyik titka a jól előkészített föld, fontos, hogy minden tápanyagot megkapjon. Amikor szedjük a gyümölcsöt, mindig megkopogtatjuk, s a hangja alapján hozzuk el a jó termést. Az a lényeg, hogy mély hangot adjon - osztotta meg velünk Oláh Józsefné.
Egyébként ha valaki frissen szedett dinnyét választ az árustól, akkor a gyümölcs akár egy hétig is eláll, de csak abban az esetben, ha nem vágják fel. Az árus azt tapasztalta, hogy a csíkos dinnye édesebb, mint a sötétzöld színű változat.
Az őstermelőtől megérdeklődtük azt is, idén hogyan ment a termelés, kérdésünkre elmondta, hogy idén megnőttek az árak, a vegyszerek, például a permet ára, illetve a műtrágya nem olcsó mulatság. Kétszer ültettek dinnyét, áprilisban és májusban, viszont az első ültetésnél volt egy kis csúszás a hideg időjárás miatt, illetve nem is volt eső, ezért sokat kellett öntözniük a termést. Hozzátette, nagyjából augusztus 20-ig tart a dinnyeszezon.
PIACI JELENTÉS:
Cikk: Székesfehérvár: Dunaújváros:
Burgonya/kg: 169-198, 130
Vöröshagyma/kg: 149-198, 150
Fokhagyma/kg: 1500-1998, 1200
Fejes káposzta/kg: 198-248 150
Kelkáposzta/kg 299-498, 240
Zöldség/cs: 690-898, 650/kg
Sárgarépa/cs: 228-350, 200/kg
Zeller/db: 198-228, 380
Saláta/db: 100-200, 150
Paradicsom/kg: 350-450, 299
Paprika/kg: 299-1298, 179-290
Kígyóuborka/kg: 348-398, 320
Kovászolni való ubi: 98-248, 299
Zöldbab/kg: 399-690, 499
Fejteni való bab/kg: 599-698, 520
Őszibarack/kg: 198-590, 290
Sárgabarack/kg: 398-690, 350
Nektarin/kg: 299-498, 290
Sárgadinnye/kg: 178-278, 180
Görögdinnye: 158-198, 139-249
Tojás/db: 23-37, 32