Hírek

2017.07.19. 15:45

A dinnye most aranykorát éli - Piaci körkép

SZÉKESFEHÉRVÁR - Beindult a dinnyeszezon! Az őstermelői piacon is többen keresték a frissítő nyári gyümölcsöt, de nem is véletlen, hiszen pont ebben az időszakban a legédesebb.

Laci Patrícia

A dinnyeszezon közepette nem csoda, hogy az őstermelői piacon többen cipeltek magukkal görögdinnyét hazafelé: ki egy negyedet, ki egy egészet, sőt, volt olyan is, aki több darab 6-8 kilós dinnyét is megvásárolt az árusoktól.

Oláh Józsefné cecei őstermelő sem panaszkodhatott, mikor ott voltam nála, többször percekre meg kellett állítanom a beszélgetésünket, ugyanis mindig volt nála egy kedves vendége. Oláh Józsefnének meg is van a törzsvásárlói köre, de ez nem is csoda, ugyanis az árus már 40 éve dinnyéket árul a piacon.

Képünkön Oláh Józsefné cecei őstermelő
Fotó: Laci Patrícia

- A finom dinnye egyik titka a jól előkészített föld, fontos, hogy minden tápanyagot megkapjon. Amikor szedjük a gyümölcsöt, mindig megkopogtatjuk, s a hangja alapján hozzuk el a jó termést. Az a lényeg, hogy mély hangot adjon - osztotta meg velünk Oláh Józsefné.

Egyébként ha valaki frissen szedett dinnyét választ az árustól, akkor a gyümölcs akár egy hétig is eláll, de csak abban az esetben, ha nem vágják fel. Az árus azt tapasztalta, hogy a csíkos dinnye édesebb, mint a sötétzöld színű változat.

Az őstermelőtől megérdeklődtük azt is, idén hogyan ment a termelés, kérdésünkre elmondta, hogy idén megnőttek az árak, a vegyszerek, például a permet ára, illetve a műtrágya nem olcsó mulatság. Kétszer ültettek dinnyét, áprilisban és májusban, viszont az első ültetésnél volt egy kis csúszás a hideg időjárás miatt, illetve nem is volt eső, ezért sokat kellett öntözniük a termést. Hozzátette, nagyjából augusztus 20-ig tart a dinnyeszezon.

PIACI JELENTÉS:

Cikk:   Székesfehérvár:  Dunaújváros:

Burgonya/kg:  169-198,  130

Vöröshagyma/kg:  149-198,  150

Fokhagyma/kg:  1500-1998,  1200

Fejes káposzta/kg:  198-248 150

Kelkáposzta/kg 299-498,  240

Zöldség/cs:  690-898,  650/kg

Sárgarépa/cs:  228-350,  200/kg

Zeller/db:  198-228,  380

Saláta/db:  100-200,  150

Paradicsom/kg:  350-450,  299

Paprika/kg:  299-1298,  179-290

Kígyóuborka/kg:  348-398,  320

Kovászolni való ubi:  98-248,  299

Zöldbab/kg:  399-690,  499

Fejteni való bab/kg:  599-698,  520

Őszibarack/kg:  198-590,  290

Sárgabarack/kg:  398-690,  350

Nektarin/kg:  299-498,  290

Sárgadinnye/kg:  178-278,  180

Görögdinnye:  158-198,  139-249

Tojás/db:  23-37,  32 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!