Hírek

2013.03.01. 19:21

E-felvételi: miért választják a diákok?

Székesfehérvár - Március elsejével lezárult a jelentkezés határideje a felsőoktatási intézményekbe. A diákok elektronikus, illetve papírformában adhatták le jelentkezéseiket. Lássuk, idén melyik volt a népszerűbb?

Sebestyén Lilla

Február elsejétől március 1-jéig kellett leadniuk a jelentkezéseket azoknak a tanulóknak, akik szeptembertől már egy felsőoktatási intézmény falain belül szeretnék megkezdeni tanulmányaikat. Ezt elektronikusan, a felvi.hu honlapján az e-felvételi rendszerben tehették meg, vagy a régi módszert követve, nyomtatványok kitöltésével és postázásával. Utánajártunk, hogy a végzősök melyik lehetőséget részesítették előnyben az idén.

- Az osztályunkban egy diák kivételével mindenki elektronikusan adta le a jelentkezését. Mind úgy éreztük, hogy ez biztonságosabb és egyszerűbb, mivel kijavítja a hibákat, figyelmeztet, ha valamit nem töltöttünk ki - mondta el Szabó Eszter, a Kodolányi János Középiskola végzős tanulója - mint megtudtuk az ő jelentkezését ötször is visszadobta a rendszer, mert valami problémát észlelt.

Osztálytársa, Gelencsér Zsanett is hasonlóan vélekedett.

-  Ha elrontunk valamit a nyomtatványokon és úgy küldjük el, azt újra kell postázni, ha azt akarjuk, hogy érvényes legyen a jelentkezésünk. Ez az e-felvételinél nem történhet meg - mesélte Zsanett, aki nem szeretne kockáztatni, hisz óriási a tét. Eszterhez hasonlóan, ő is pszichológiára jelentkezett és semmiképp sem szeretné, hogy a jelentkezésen csússzanak el a dolgok.

Lakatos Károlyné igazgató-helyettes diákjainak nem csak a tanórán segített tanácsaival, hanem a pályaválasztásban is (Fotó: Pati-Nagy Bence)

- Tipikus hiba volt sokunknál, hogy Földünk és környezetünk a tantárgy hivatalos neve helyett földrajzot írtunk, de a program azonnal figyelmeztetett, hogy valami nincs rendben - mondta el Szabó László tizenkettedik évfolyamos tanuló, aki a lányoktól eltérően a kereskedelmi és gazdasági szakon képzeli el a következő éveket.

Ők már mind a hárman, jóval a határidő lejárta előtt leadták a jelentkezésüket az egyetemre, nem halasztották az utolsó pillanatra a dolgot. Kovács Lászlóné, az iskola igazgatója szerint ez nem egyedi az iskolában.

A többség nyolc-tíz nappal március elseje előtt leadta a jelentkezését, de mint mindenhol, itt is van néhány diák, aki az utolsó pillanatokra halasztotta a dolgot - tájékoztatta lapunkat az igazgatónő, majd hozzátette: a tanulók 70 százaléka az e-felvételi rendszerét használta.

- Úgy hiszem, számukra ez a rendszer egyértelműen könnyebb, egyrészt mert az informatika világában nőttek fel, átlátják, megértik, másrészről az e-felvételi programja sokkalta biztonságosabb és egyszerűbb. A rendszer ad rá lehetőséget, hogy javítson a tanuló, vagy pótolja a hiányzó dokumentumokat.

Ennek ellenére még mindig vannak, akik a hagyományos, nyomtatott jelentkezési lapot használják.

- Véleményem szerint ez azért lehet így, mert bár az interneten továbbított jelentkezés gyorsabb és biztonságosabb, a papíralapú mégiscsak átláthatóbb néhány diák, illetve a szülők számára.

Idén a minimum pont a felsőoktatási szakképzésbe 200, alapképzésbe pedig 240 pont lesz. Azaz a léc alacsonyabb, mint a tavalyi években, azonban az állami támogatott helyekre sokkal nehezebb lesz bejutni. A gazdaságtudományos képzésekre például 440-465 pontra lesz szüksége annak, aki állami ösztöndíjas akar lenni. Az előrejelzések szerint azonban még nehezebb dolguk lesz azoknak, akik csak jövőre tervezik a jelentkezést.

Kitörölhetetlen gondolatok - jegyzet

Hiába vagyok szemérmetlenül fiatal, és dolgozok minden nap számítógéppel, az internetet használva. Hiába nem tudnám elképzelni az életemet egy laptop állandó közelsége nélkül, és mélyen álomba merülni a tudattal, hogy már jó pár órája nem néztem meg az e-mail-jeimet. Mégis, mikor arra gondolok, hogy a könyveket felváltja az e-book olvasó. Az újságok helyett már csak internetes portálokon keresztül juthatok hozzá a napi információkhoz, és az összes levelezésemet, bármilyen személyes is legyen, már nem papírra vetve, hanem a billentyűzetet használva írom meg... egyszerűen összeszorul a szívem. Egyrészt, mert imádom a könyvlapok illatát, az újságpapír gyűrődésének összetéveszthetetlen hangját. Másrészt mert megnyugtat a tudat, hogy amit papírra vetek, azt már sosem lehet kitörölni... Talán így gondolják azok a diákok is, akik még mindig a papír alapú jelentkezést választják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!