Hírek

2008.12.30. 03:27

A cunami-árvák igazi jövendője

<b>Colombo</b> - Négy éve csapott le a délkelet-ázsiai szigetvilágra az elmúlt évek legnagyobb szökőára. A katasztrófát követő nemzetközi összefogás részeként lapcsoportunk is segített.

Tihanyi Tamás


Fotó: FMH-illusztráció

A térség eddigi legpusztítóbb cunamija volt az Indiai-óceán medencéjében 2004. december 26-án végigsöprő szökőár, amely Srí Lanka szigetén több mint harmincezer halálos áldozatot követelt. A károsultak megsegítésére kezdődött világméretű akcióhoz a Hírlap is csatlakozott, amikor egy árvaház felépítéséhez nyújtott segítséget.

- A száz férőhelyen ma száztíz gyermek osztozik - mondta el lapunk kérdésére Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke, aki minap érkezett haza a helyszínről. - Büszkék vagyunk arra, hogy minden működik a magyar árvaházban, annak ellenére, hogy az anyagi támogatások mértéke nagyon lecsökkent. Az épület karbantartását el kell végezni, hiszen az évek során omlik a vakolat, meghibásodik a vízvezeték, de büszkék vagyunk arra, hogy a mi projektünk sikeres.

Szenczy Sándor beszámolt arról is: az első hónapok lelkesedése után máig tíz százalék alá csökkent a támogatások aránya. Ráadásul nagyon sok félárva magára maradt, mert nem jött el érte az a szülő, aki azt ígérte. csak néhány hónap, néhány hét, és elviszi magához a gyermeket. Ezt mondták a szökőár után, ám egyetlen gyerek után sem jött el a szülő.

- Így váltak a félárvák igazi árvákká - mondta szomorúan Szenczy Sándor. - Örülök, hogy a gyerekek jól érzik magukat, hogy az árvaház kiválóan működik, és egyben szomorú is vagyok azért, mert kell, hogy működjön. 

Felkészült a Baptista Szeretetszolgálat ötfős egészségügyi különítménye arra, hogy segítséget nyújtson a gázai övezetben kialakult válság miatt. Szenczy Sándor elnök tegnap lapunknak elmondta, hogy csupán diplomáciai, admisztrációs akadályai vannak a segítségnyújtásnak - ha kell, percek alatt útnak indulhat a csoport.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!