Hírek

2017.06.21. 17:30

Nyugdíjba vonulása alkalmából emlékérmet kapott Fülöpné Varga Gabriella

SZÉKESFEHÉRVÁR - 1979 novemberében nyitotta meg kapuit a Ligetsori Óvoda. Fülöpné Varga Gabriella a kezdetek óta ott dolgozik, így - ahogyan ő fogalmaz - nehéz lesz az elszakadás.

Szanyi-Nagy Judit

Nemrég polgármesteri elismerő emlékérmet vehetett át három óvodapedagógus, köztük a Ligetsori Óvoda vezetője, Fülöpné Varga Gabriella is. Bár augusztus 21-éig még aktív munkát folytat, decembertől már nyugdíjas éveit tölti. - Dégről származom, ahol tíz testvéremmel és a szüleimmel éltem. Mindig nagy szeretetben és örömben volt részem, ez pedig meghatározta az egész életemet. A legfiatalabb gyermekként rendkívül sok odafigyelést, gondoskodást kaptam, amely egy jó gyermeknevelési minta volt - mesél óvodapedagógiai indíttatásáról.

Így már az iskolaválasztáskor tudta, hogy gyermekekkel szeretne foglalkozni, ezen belül is a kisebb korosztállyal.

- Úgy éreztem, a személyes erősségeimet, a türelmet és a megértést náluk tudom kamatoztatni leginkább - részletezi. Középiskolába Enyingre, majd egy költözés miatt Érdre járt; ezt a kecskeméti óvónőképző főiskola követte.

A közoktatásban pedig - ahogyan kiemeli - a tanárok között is olyan (szak)emberekkel találkozott, akik megerősítették abban, hogy az óvodapedagógiai pálya felé orientálódjon.

- Szerettem volna közel kerülni a szülőfalumhoz, így az újonnan épült Ligetsori Óvoda nagyon csábított, főként frissen végzett főiskolásként. Ráadásul a főiskolai barátnőm szintén környékbeli volt, így együtt pályáztunk, s azóta is az óvodában dolgozunk mindketten - indokolja választását. Egy év után óvodavezető-helyettes lett, majd családot alapított, s a korábbi vezető nyugdíjba vonulásakor, tehát 1985-ben megbízott vezetővé, majd óvodavezetővé választották.

Az azóta eltelt évek alatt sok tapasztalatot szerzett. Úgy véli: az óvodai nevelés alappillére a család, s a velük kialakított, kölcsönös bizalom. - Mivel 3-6 éves gyermekekről beszélünk, szorosan együtt kell működnünk a családdal. Ez másképp nem is menne, hiszen az óvodában kiegészítjük a családi nevelést, próbáljuk azokat a plusz tényezőket hozzátenni, amit az elsődleges közeg nem tud biztosítani: ilyen például a közösségi élet - vallja, s hozzáteszi: - Számunkra elsődleges a gyermek, de az is fontos, hogy a szülő jó komfortérzettel menjen el az óvodából, ne azon aggódjon, biztonságban van-e a gyermeke.

A nevelési módszert tekintve Gabriella úgy fogalmaz: mindegyik gyermekhez egyénenként kell megtalálni az utat, hogy aztán közösséggé lehessen formálni őket, a kirakóshoz hasonlóan. Ehhez pedig szükség van a családra: arra, hogy megfelelően működjön a kommunikáció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!