Hírek

2015.01.10. 16:22

A ceruza mindig velünk van

Vértesacsa, Budapest – Itthon sem veszélytelen szakma a karikaturistáké. Bár fegyveresek nem törnek rájuk, de mindennapos a fenyegetés, és az, hogy befolyásos emberek kirakatják őket lapoktól.

Klecska Ernő

A karikaturisták se mazochisták, csak olyanok, mint a berepülő pilóták, viszi őket a lendület, ha veszélyes is, mindennap el kell indulni – véli Zsoldos Péter, a Fejér Megyei Hírlap volt munkatársa. A Vértesacsán élő alkotó, aki eredetileg festőművész volt, személyesen is átélte mindazt, amiről beszámol: a Ludas Matyiban megjelent rajza miatt bőrfejűek rugdosták meg, a legnagyobb sportlaptól a miniszterelnökről, egy menedzsermagazintól a legnagyobb hazai bank vezetőjéről készült rajza után jött az értesítés: ne küldjön többet!

A karikaturisták közösségének egyik motorjaként, a rajzolók hazai seregszemléje, a nyíregyházi Vidor fesztivál egyik szervezőjeként is ismert művész szerint a szakma hazai művelőit azért is nagyon megrázta a Párizsban történt szerdai terrorakció, amikor a Charlie Hebdo francia szatirikus lap szerkesztőségénél tizenkét emberrel végzett két iszlamista, mert a lelőtt újságírók közül többet személyesen ismertek. Nem egy nemzetközi kiállításon szerepeltek ugyanis együtt.

– Európában sem olyan toleráns a társadalom a karikatúrával, a humorral, a szólás-, véleményszabadsággal, mint az első reakciókból kitűnik, Magyarországon pedig – különösen a kisebbik kormánypárt igényei szerint – kifejezetten erősödik az ortodoxia. Erről tanúskodnak azok a vélemények is, amelyek az internetes fórumokon megjelentek, hogy „maguknak keresték a bajt”, provokáltak – fogalmazott.

– A szörnyű akció mindeközben nem is a rajzokról szólt, hiszen a terroristák tudták, hogy le fogják őket vadászni, a sajtó megfélemlítése volt a fő cél – vélte a szóban is szókimondó művész, aki szerint mindenhol ugyanaz a motiváció mozgatja azokat, akik a vicces rajzok ellen fellépnek.

– Minél inkább hatalmat, mások fölöttiséget kap valaki, annál kellemetlen, ha nevetségessé válik. Az különösen a – kisebbrendűségű érzésüket - túlkompenzáló embereknek – „fáj”. Pedig a karikatúra lényege éppen az, hogy a hatalmat kritizálja, a kisember mellé álljon, igazi népi műfaj ez – mutatott rá Zsoldos Péter, aki szerint az se véletlen, hogy az átalakuló és a közpénzektől függővé tett hazai sajtóból egy ideje szám-űzték ezt a műfajt, s a legjobb hazai karikaturistáknak porté- és rendezvényrajzolással, esetleg külföldi bérmunkákkal kell foglalkozniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!