Hírek

2012.06.20. 15:34

A bundás sárgarigó - diákírókat jutalmaztak a Telekiben

Székesfehérvár - Tojáskora óta szépségkirálynő akar lenni Amanda, a sárgarigó. Tolla már koszlott, kopott, de bundát kap, kis fejére pedig tollaskalapot. Szépségkirálynő lesz, a sólyom mennybe emeli.

Szabó Zoltán/Fejér Megyei Hírlap

A győztes novellát  próbáltam az imént néhány sorban  összefoglalni, ami persze szinte lehetetlen feladat. A  stílusa, szürreális fordulatai az érdekesek. Erről  meg is győződhetett  szerdán a  ...Hogy látva lássanak... címmel   immár 7. alkalommal meghirdetett megyei   Diákíró-költő    alkotói pályázat eredményhirdetőjének közönsége a Teleki Blanka Gimnáziumban.  Sipos Imre  igazgató  bevezetőjében megemlítette, az iskola  könyvtárosának, Zseli Klárának  köszönhető, hogy  a  diákok nemes versengése évek óta tart.  Lackfi János  költő, műfordító  pedig ugyancsak hetedik alkalommal  vállalta, hogy értékeli a pályaműveket.


Azt   tudtuk, hogy Lackfi kitűnően  ért a fiatalok nyelvén,  kritikáját is  kedvesen fogalmazza meg,  szellemesen bővít ismereteket. Most is így történt, egyenként beszélt  a beküldött  művekről. Köztük Abonyi Elvira  novellájáról,  aki egy fogorvosi történetet szőtt tovább fura bűnüggyé.    Kocsis Eszter: Kísért a múlt című írásában két örökbefogadott lány velencei  sztoriját írta meg.  Török  Lilla  vízmesét álmodott, melyben valóban a víz mesél.  Zimmermann Regina munkájának címe  sejteti tartalmát: Kollégium - pokol vagy mennyország.  Fodor Jonathan 130 oldalas  kalandregényének 12. fejezetét  küldte be a pályázatra. Kóber Gergő  története   börtönbe vetett fiúról szól, akinek bűne, hogy összeállt az uraság lányával. Bába Barbara egy játékszenvedéllyel megvert férfiről,  Végvári Villő  egy amerikai tékozló fiúról,  Karácsony Dávid  borzongató krimiről,  Szűcs Ella   egy  emancipált lányról írt.   A végére hagyta Lackfi János a díjazottakat. Megosztott harmadik lett   Szujer Orsolya (Teleki Blanka Gimnázium), aki Éva, a szolga és Lilit, a szajha   kávéházi találkozását   foglalta novellába. Ugyancsak harmadik Jancsó Emese (Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola)  apa és lánya hátborzongató  kapcsolatáról szóló történettel.  A második Major Dóra (Fejér Megyei Táncsics Mihály Gimnázium) lett,   aki  egy lányvécé tükrének élményeit közvetítette, szellemesen. Az első díjat  Varga Hanna  (Tóparti gimnázium) nyerte el, A bundás sárgarigó című  meghökkentő, szürreális meséjével.


Vers kategóriában ezúttal nem osztottak díjakat.  Lackfi János  elmondta, hogy a költői mezőny most nem volt túl erős, elmaradt a prózától. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!