Hírek

2017.08.21. 17:20

A borászok jobb minőséget várnak! Adony környékét elkerülték a nagyobb károk

A Szent Orbán Borrend a szüretre, majd az Újbor Ünnepre készül. A borászok hálát adhatnak a jó termésért.

Bokros Judit

Az Adonyi kistérség borászait összefogó Dunamenti Szent Orbán Borrend - Adony nagymesterét, Králl Istvánt arról kérdeztük, milyen termésre számítanak így, a szüreti időszak kezdetén?

Králl István Fotó: Zsedrovits E.

- A vihar és a jégeső, ami korábban több helyen okozott kárt, minket szerencsére elkerült, és a tavaszi fagy sem érintette a területünket. A csapadék azonban összességében kevés volt, így közepes mennyiségű termés várható, minőségben viszont javulást remélünk. A savval vigyázni kell a nagy szárazságban, ezért próbaszüreteket tartunk. Ám van olyan gazda, akinél már a teljes szüret megvolt egy-egy korai érésű fajtából, például az Irsai Olivérből. Ez mondjuk inkább azokra jellemző, akik más területekről vásárolnak szőlőt. A késői érésű fajtáknál akár október elejére is átcsúszhat a szüret ideje - mondta el Králl István, aki úgy véli: szeptemberben leszüretelik a termés legnagyobb részét.

A borrend közben már készül az Újbor Ünnep és Hálaadásra, amely a májusi Szent Orbán nap után következő jeles ünnepük. Ennek célja a köszönet, a hálaadás a termésért, valamint az első újborok kóstoltatása. Hogy ez idén pontosan mikor várható, azt majd a szeptember elején esedékes nagytanácsi ülésükön határozzák meg, mert akkor már látható, hogy állnak a szürettel, miként alakulnak a borok. A tervek szerint azonban október elején kerülhet sor a rendezvényre - tette hozzá a nagymester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!