Hírek

2017.05.16. 17:40

Móri fakanálforgató: nem készült étel a hegy leve nélkül

MÓR - Gyakorlatilag nincs étel, amibe ne lehetne bort is rakni. A közös főzés pedig a jókedv kiapadhatatlan forrása.

B. Kiss László

Mindezt Móron tapasztaltam meg.

A móri fakanálforgató, a boros ételek országos vetélkedője kiemelkedik a főzőversenyek sokasága közül.

Nemcsak a résztvevők nagy száma miatt, de az igényessége okán is. Ne lehet gázpalackot használni, és az ételek zsűrizésekor a tálalás milyensége, a főzőhely kialakítása, a szakácsok esetleges formaruhája is szempont.

Vidám csapat képviselte a főzőversenyen a móri kórházat. Standjuk és ruházatuk is hivatásukra utalt, vicces formában Fotó: a szerző

A helyi Borbarát Hölgyek Egyesülete, a Lamberg-kastély Kulturális Központ, valamint az önkormányzat által szervezett gasztronómiai vetélkedésen az idén Mór erdélyi testvértelepüléséről, Nyárádszeredáról két csapat is indult.

Az egyik - stílusosan - székelykáposztát főzött. Mint azt a csapat egyik tagja, Szabó József elmondta: a sertéslapockát kivéve minden hozzávalót otthonról hoztak: a házi savanyú káposztát, az ugyancsak házi paradicsomlevet, a tejfölt, meg a füstölt császárszalonnát is. Az autentikus székely ételbe Királyleányka is került - tudtam meg. A másik nyárádszeredai csapatnak székelygulyás rotyogott a kondérjában. Ennek
a titka az volt, hogy háromféle húsból készült - lapockából, füstölt csülökből és vaddisznó tarjából -, s a végén főztek bele krumplit. A vad miatt száraz vörösbort is öntöttek bele.

A móri főzőversenyre beneveztek a Balatoni Borbarát Hölgyek is Keszthelyről. Már másodszor vettek részt a jóhangulatú fakanálforgatón, amint azt Dévényiné Balogh Gyöngyitől, a civil szervezet elnökétől megtudtam. Ezúttal fehérboros nyúlragut készítettek parmezános zabkásával. Az alaposan bezöldségezett, pikáns szósszal nyakon öntött húsétel olaszrizling felhasználásával készült.

Pikáns vadragulevest főztek - persze csak versenyen kívül - a házigazdák, a móri Borbarát Hölgyek. Az ételbe mi más, mint Ezerjó került.
A versenyre egyébként csaknem félszáz csapat nevezett
- tudtam meg egyikőjüktől, Baumgartner Erzsébettől, az egyesület tagjától, aki azt elmondta, hogy a nagyszabású főzőcskézést színpadi műsorok - mazsorettek, fúvósok, néptáncosok - színesítették.

A Vörös hagymácskák elnevezésű csapatot a világról hasonló nézetet valló személyek alkották, s gombás-boros marharaguval rukkoltak elő.

De részt vettek a fakanálforgatón munkahelyi kollektívák is.

A móri kórházat képviselő csapat tagjai műtősköpenyt viseltek, a standjukat törlőkendőből készített szív és gumikesztyűből készített virág díszítette. Infúzióból kínálták a bort: a vörös volt a vér, a fehér meg a plazma... Amikor pedig összeálltak egy csoportkép erejéig, eleget téve lapunk munkatársa kérésének, úgy húzták mosolyra az ajkukat, hogy azt mondták: szifilisz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!