Hírek

2017.02.05. 18:10

A bor felhőtlen ünnepe Velencén

Velence - Velencén a borászok gyülekeztek, hogy ismét jó hangulatú bálon beszélgessenek a múltról és a jövőről.

Silye Sándor

A Szent Benedictus Borlovagrend közös ünnepét több borlovagrend tisztelte meg, itt voltak a Balatoni Borrégió Gizella Királyné Női Borrend, az adonyi Duna-menti Szent Orbán Borlovagrend, a székesfehérvári Noé Hegyi Szent István Borlovagrend, a csókakői Szent Donát Borrend tagjai. A bált Koszti András, Velence város polgármestere és Hajdu Frigyes, a házigazda Borlovagrend elnök-nagymestere nyitotta meg.

- A civil egyesületeket nagyon komolyan kell venni, igaz ez a Szent Bendictus Borlovagrendre is. Hagyományt őriznek, tanítanak, és nemzedékeket segítenek. Éves szinten vissza nem térítendő pályázati lehetőségekkel támogatjuk az egyesületeket, tavaly majd 20 millió forinttal tettük ezt. Partnernek tekintjük őket, van hát közös jövőnk - mondta a polgármester a megnyitó után.

Koszti András (jobbra), Velence polgármestere köszöntőt mond Fotó: a szerző

Zene csendült, lábak mozdultak, de a tánc mellett jutott idő a beszélgetésekre is.

- A csillagos ég elérése a célunk, már nem vagyunk messze ettől. A Szent Bendictus Borlovagrend több, mint 20 éve működik, része vagyunk a városnak, a Szent Orbán és a Liberália ünnepünket országosan jegyzik. A hétköznapokban a kulturált borfogyasztás segítése a dolgunk - így a nagymester.

Zene csendült, poharak csilingeltek, csodálhattuk azokat, akik képesek voltak fél órákig is a szabadban csevegni. Baranyai Ferenc visszatérése után mondta:

- Imádom a szőlő termelését, a bor készítését, igyekszem tanulni mindenkitől. A bor kultúrájának a tiszteletét apámtól kaptam. A bor csodálatos szekrétum, fantasztikus hangulatot képes teremteni.

A zene hömpölygött, a lábak mozdultak, a szavak összefolytak, jó este volt.

- Apósomtól vettem át a stafétabotot, ő alapította a Szent Donát Borrendet. Ő már nincs köztünk, hiányzik a tudása, de segítjük egymást, jó közösségként élünk. A borrendek is támogatják a társ rendeket, és ez így van rendjén! - jelentette ki Zsipi Gyula, a csókakőiek elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!