Hírek

2014.01.16. 18:50

A bombák földjén járt

Székesfehérvár - Afganisztánt megjárt veterán katona tartott előadást csütörtökön az Árpád Szakképző Iskolában.

Tihanyi Tamás

Csütörtökön folytatódott a Magyar Tartalékosok Szövetségének megyei szervezete által elindított honvédelmi szakkör a fehérvári Árpád Szakképző Iskola és Kollégiumban. Tavaly egy második világháborút megjárt veterán beszélt a fiataloknak a nagy világégésről, és megosztotta személyes élményeit is a tanulókkal.

Idén először egy olyan aktív katona tartott előadást, aki többek között szolgált a Balkánon és Afganisztánban is. Hiába hallunk szinte minden nap afganisztáni híreket, még a felnőttek közül is kevesen ismerik a távoli országot, annak népeit. Varga Iván főtörzsőrmester ezen a helyzeten próbált a maga módján javítani, amikor érdekesen szólt Afganisztán történelméről, az ott élők szokásairól, vallásáról, és beszélt a magyar katonák feladatairól is. Varga Iván 2011-12-ben a PRT (Tartományi Újjáépítési Csoport) tizenegyedik váltásában vett részt, rajparancsnok volt, aki gyakran biztosította a konvojokat, így ő felelt bajtársai életéért is egy-egy küldetés során.

A program igen jól sikerült, a fiatalok ismét körbevették Fülöp Attila gyűjtőt és fegyverszakértőt, aki ezúttal olyan fegyvereket hozott magával, amilyenekkel a tálibok támadták korábban a szovjet, 2011 óta pedig az amerikai és a velük szövetséges csapatokat. Dobszai Zsolt nyugállományú nemzetőr őrnagy lapunk nyilvánossága előtt köszönte meg Vokla János alezredesnek, a Bakony Harckiképző Központ (ott szolgál egyébként Varga Iván is) parancsnok-helyettesének a rendezvényhez nyújtott segítségét. Kauferné Vig Márta, a Magyar Tartalékosok Szövetsége Fejér Megyei Szervezetének vezetője elmondta: a jövő héten Szászországból érkeznek német tartalékos katonák hozzájuk, a programot most készítik elő számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!